Type Here to Get Search Results !

Сабрање вероучитеља Митрополије црногорско-приморске

Уочи празника Силаска Светог Духа на апостоле у Цетињском манастиру одржано је годишње Сабрање вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске.


Саборовање је започело Светом литургијом којом је у катедралном манастиру Митрополије црногорско-приморске началствовао Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије. Након Свете службе Божије на економији Цетињског манастира одржан је састанак вјероучитеља са Митрополитом Јоаникијем који је у свом слову истакао значај вјерске наставе при парохијама у Митрополији црногорско-приморској. Митрополит се посебно осврнуо на неопходност иновативног и непосредног приступа у држању наставе која, по ријечима Његовог високопреосвештенства, има за циљ да прије свега приведе дјецу Цркви и Светој литургији. Зато је нарочито важно, подвлачи Митрополит, да се дјеца што више укључују у сама богослужења, нарочито за пјевницом.

Предавање на Сабору вјероучитеља ове године је одржао професор на одсјеку за црквену музику Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Предраг Ђоковић. Он је говорио о значају црквеног појања и вези између вјеронауке и пјевнице, која мора бити тијесно повезана. Корелација вјеронауке и појања је императив, истиче професор Ђоковић.

О раду са младима, нарочито онима склоним деликвенцији и девијантном понашању, нарочито је говорила монахиња Јелисавета (Привановић), вјероучитељица из Београда. Она је, поред богословског образовања, завршила и мастер из дефектологије, и пренијела вјероучитељима Митрополије црногорско-приморске своја вриједна искуства.

Потом се говорило и о организацији 23. дјечјег сабора који ће се ове године одржати у Цетињском манастиру последњег августовског дана. О овој теми је нарочито говорио Митрополит Јоаникије који је истакао да се ради о једном од најважнијих догађаја у годишњем календару Митрополије црногорско-приморске, те да је неопходно да сви вјероучитељи узму учешћа у организацији и осмишљавању богатог садржаја једне од највећих дјечијих смотри у цијелој Српској православној цркви.

Услиједила су питања и отворене бројне теме од важности за функционисање вјерске наставе, а конструктиван разговор настављен је и за ручком који је приређен у Богословији Светог Петра Цетињског.


Извор: Митрополија црногорско-приморска