Type Here to Get Search Results !

Спасовдан у Крупњу

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је на празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, поводом храмовне и градске славе, началствовао светим евхаристијским сабрањем у храму Вазнесења Господњег у Крупњу.

Обраћајући се верном народу Рађевине, епископ Јеротеј је у својој беседи истакао:

„Данашњи празник представља круну целокупног Домостроја Божијег ради спасења нас људи и читавог света. Господ Исус Христос је од Васкрсења четрдесет дана боравио на земљи и јављао се ученицима и женама мироносицама, објављујући на тај начин Његово Васкрсење. Апостоли су Га видели очима вере и када је пред њима ломио хлеб и благословио хлеб и вино, као у случају апостола Луке и Клеопе, јер након Васкрсења Гопод нема ово пропадљиво тело које ми имамо, већ има духовно тело за које не важе закони природе. Четрдесети дан је Господ позвао ученике да се окупе на Маслинској гори и тамо се пред њима вазнео на небо, обећавајући им да ће им послати утеху – Духа Утешитеља, што се и десило десет дана након овог догађаја. Господ се вазнео и сео са десне стране Бога Оца и на овај начин се завршио Домострој спасења, јер је Он дошао да би нас спасао од греха и смрти. Васкрсењем Господ се обукао у непропадљиво и као такав се вазнео на небеса, где седи са десне стране Оца, а то указује и значи да се ми људи враћамо у ону част коју смо имали док је Адам био у Рају, само што сада имамо још већу част, јер смо преко Христа нераскидиво везани за Бога и ништа нас више не може одвојити од Христа и Његовог Оца Који је на небесима“.

Након свете Литургије, епископ Јеротеј је предводио литију улицaма Крупња, а на платоу испред општине Крупањ, у молитвеном присуству г. Младена Стефановића, председника општине Крупањ, и општинског руководства, освештани су славски дарови.


Извор: Епархија шабачка