Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Немањићи су нам оставили оријентире за будућност


Немањићи су нам оставили оријентире за будућност, да се не изгубимо, већ да се држимо Христа и Цркве Божје, казао је владика Кирило у Великом Вуковју у ком је служио Свету Литургију на Видовдан.


Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске служио је на Видовдан Свету Литургију у храму Светог апостола Луке у Великом Вуковју, гдје је обиљежена љетња слава поменутог храма. Владици Кирило саслуживали су јереји Далибор Петковић, парох ступовачки, Миломир Гвојић, парох великописанички и ђакон Зоран Радић из Загреба уз молитвено учешће јереја Славомира Гвојића, пароха у Великој Бршљаници и сабраног народа.

У литургијској бесједи владика Кирило је, подсјећајући да су нас је Господ научио да се не везујемо за земаљско богатство, напоменуо и да је у нашем народу било много мудрих људи, међу којима је посебно истакао свете владаре који, упркос томе што су били богати, нису везивали своје срце за богатство и оно што је пропадљиво, већ су за Бога и то су искуство дјелили са својим народом.

„Такав је био, а такав и јесте по васкрсломе Христу, Свети Великомученик цар Лазар Косовски који је свој народ повео у славну смрт за Христа у којој није ништа изгубљено него су они директно прешли у небеске дворе свога небескога Оца. Тиме је Свети цар Лазар и нама показао да је царство земаљско за малена, а небеско је за увијек и довијека. Избор је стајао уочи Косовске битке пред царом Лазаром – да ли да сачува земаљско царство или да се бори за небеско, и он је одлучио, чиме нас је и завјетовао, да се увијек опредјељујемо за небеско царство“, рекао је епископ Кирило додајући да су нам Немањићи оставили оријентире за будућност, да се не бисмо изгубили у овом свијету у којем има много искушења, већ да бисмо се увијек држали Христа и Цркве Божје.

„Нема веће љубави него ко душу своју положи за ближње своје. Тако су чинили и цар Лазар и сви славни мученици и тиме нам оставили косовски завјет опредељења да нам то буде прво, а све остало да нам буде другостепено. Тиме су они били и звијезда водиља нашем народу да издржи петовјековно турско ропство и друге невоље које су нас налазиле послије тога, али сигурно да народ не би издржао то петовјековно ропство да није имао косовско опредељење у себи“, навео је епископ Кирило, рекавши да се цар Лазар на Косову свјесно жртвовао за Христа, јединог Спаситеља и Избавитеља.

„И ваши преци су били велики и зато су изградили овако дивне храмове, а ми треба да их одржавамо. Треба да бринемо о својој Цркви, о свештеницима, да се окупљамо око Бога. Не смијемо допустити да нам се пољуља вјера у Христа. Ми смо народ Светог Саве, цара Лазара и не смије се поновити вријеме када су рушене и паљене цркве и убијани свештеници. Треба да будемо мудри и непоколебиви, да не дамо на Бога, Христа, на своју Цркву јер је ту извор вјечног живота. Ту се ми опредјељујемо за небеско царство, онако како нас је завјетовао велики мученик Лазар Косовски и други свети мученици до данашњег дана“, закључио је владика Кирило.

Након што су благословени славски дарови, вјерни народ је наставио заједничарење са епископом за трпезом љубави. Послије вечерњег богослужења, са фолклорним тачкама представили су се и чланови СКД „Просвјета“ пододбор Мославина-Гарешница.

Храм светог апостола и јеванђелисте Луке у Великом Вуковју подигнут је 1866. године, на мјесту старијег дрвеног храма Светог Николе из 1732. године. Великовуковјанска парохија обухвата мјеста Велико и Мало Вуковје и Рогожу.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска