Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Сви смо свети уколико смо приступили Господу


Данас славимо Недељу свих светих, а то је доказ и сведочанство Цркве да су плодови Духа Светог у ствари светост, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије у проповеди на литургијском сабрању које је на овај празник предводио у Храму Вазнесења Христовог у Убу. 

Саслуживали су архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић и више свештенослужитеља. Богослужење је појањем улепшао Хор Пресвете Богородице Тројеручице под управом Дуње Капларевић.

У литургијској проповеди Владика Исихије се осврнуо на празник Силаска Светог Духа на апостоле- рађања Цркве и народа Божјег, као тела Цркве, чија је глава Господ Христос. „Светиње – светима“ које чујемо од епископа и свештеника, поручује да су сви на Литургији сабрани- свети, јер су крштени у име Свете Тројице, као и да је један свет Господ Христос у славу Бога Оца, што је одговор на литургијски позив, рекао је ваљевски архипастир.

Сви смо свети уколико смо приступили Господу и уколико Га познајемо и љубимо свим срцем, свом душом, снагом и умом. Имамо благодат Светог Духа, Који је сишао на апостоле и све нас, да ту светост остварујемо у свом животу. Уједно Црква је и сабор грешника, ограничених људи и покајника који су свесни својих недостатака, пре свега пада људске природе, а затим и сваког од нас понаособ. Свако од нас има свој живот, своју личност. Свако се бори колико је њему дано. Чини подвиг у Цркви да се удаљује од зла и да чини добро. Уједно смо и свети  грешници, али трудимо се да светост преовлада у нама-  рекао је Владика Исихије.

Тумачећи речи Господње о признавању Њега пред људима (Мт 10, 31- 34) он је објаснио да нико не може у пуноти имати веру у Господа, осим у Духу Светоме. Црква нам пројављује светитеље Божје да бисмо се ми потрудили да будемо у њиховом друштву, јер су и они били људи, који су као ми примили да Духа Светог на крштењу.

Свако од нас може да има неког светог који му је ближи. Свако од нас има славу и моли се том светитељу више него другима. Свако од нас има и дан кад је рођен и може и том светитељу да се моли. Али, читајући животе светих, ми упознајемо разне светитеље. Неки од њих нам бивају ближи и сасвим је природно да се њима са више труда молимо. Молитва светима, наравно, није исто што и молитва Господу, већ је упућена њима да се заједно са нама моле и пројављују своју светост и љубав према ближњима и Господу- поучио је Владика Исихије своју духовну децу о молитвеном обраћању Божјим угодницима у Недељу Свих светих, која је посвећена свима знанима и незнанима који су се удостојили да буду крај престола Господњег.

Данас нам се показује да је светост доступна човеку и данас сви треба да се запитамо колико смо се уподобили Господу и у којој мери се трудимо, те колико делимо љубав са ближњима, указао је Владика Исихије. Само љубав која се даје свим срцем, без очекивања награде, испуњава душу благодаћу Божјом, закључио је он.

Молитвена радост прослављања светитеља Божјих умножена је одликовањем ставрофора- права ношења напрсног крста, које је Владика Исихије доделио архијерејском намеснику тамнавском протојереју Небојши Миливојевићу, угледном свештенику овог краја, који већ годинама успешно обавља намесничку дужност. Честитајући проти Миливојевићу, Владика Исихије је рекао да је ово одликовање подстицај свима да стремимо светости, јер за то је човек  створен. У завршници обраћања, ваљевски архијереј је указао на почетак Петровског поста који је, као и сваки пост, прилика за нови подвиг, нови труд у молитви и борби против грехова.


Извор: Епархија ваљевска