Type Here to Get Search Results !

Шведска митрополија Цариградске патријаршије поново потврђена пред Судом у Стокхолму


У недавној пресуди, шведски суд је наложио шведском синдикату Висион да плати додатну одштету Митрополији Шведске и целе Скандинавије, под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, након повлачења тужбе бившег свештеника.


Наиме, бивши свештеник Грчке Цркве који је служио у Шведској Митрополији, након одбијања да се врати у матичну парохију, по истеку другог и последњег двогодишњег мандата, разрешен је свештеничке службе и враћен у ред лаика одлуком Синодског суда Грчке цркве, који је био надлежан за овај случај.

Поменути свештеник, који се регистровао као члан шведског синдиката „Висион“, затражио је помоћ од ове организације и поднео тужбу против Митрополије Шведске са захтевом за новчану надокнаду и повратак на парохију где је службовао у Шведској.

Шведски синдикат „Висион” је у новембру 2022. године, пре почетка суђења, повукао тужбу против Митрополије Шведске, на захтев бившег свештеника, у чије име су иступили, јер су схватили да је случај потпуно неоснован и неозбиљан. То је правно значило да је Свештена Митрополија добила парницу.

Митрополија је тада тражила рефундацију судских трошкова насталих у овом случају. На крају, у марту 2023. године, шведски суд је пресудио у корист Митрополије Шведске и наложио тужиоцу да плати ове судске трошкове, при чему је финансијску обавезу преузео синдикат Висион.

Касније је Митрополија Шведске по други пут затражила исплату додатних финансијских трошкова за правне и друге трошкове у предмету. Коначно, шведски суд је пре неколико дана ослободио Митрополију Шведске и наложио тужиоцу да плати поменуте додатне финансијске трошкове, које је поново поднео синдикат „Висион”.

Митрополија Шведске и Митрополит Клеопа изражавају захвалност правним саветницима који су водили овај случај, уз напомену да ова последња пресуда представља још један успешан корак у расветљавању свих оптужби против Митрополије, а које се односе на вођење њених финансија. Ове оптужбе су раније означене као неосноване у склопу одвојених релевантних налаза и извештаја које су објавиле Шведска пореска агенција и Шведска агенција за подршку верским заједницама, које су за ревизију именовале познату јавну рачуноводствену кућу КПМГ.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com