Type Here to Get Search Results !

Швајцарска: Освећена руска православна црква

У недељу, 9. јуна 2024, освећена је руска православна црква у јужној Швајцарској. Чин великог освећења храма Покрова Пресвете Богородице у месту Мелиде служио је митрополит корсунски и западноевропски Нестор. Дан раније митрополит је био у Кламару, у Француској, поводом 100. годишњице цркве светих Константина и Јелене.


У часној трапези су похрањене мошти неколико светитеља који су веома поштовани у овдашњем крају: мученика Протасија, Гервасија, Назарија, Келсија и светог Амвросија Миланског

После освећења митрополит Нестор је одслужио прву Литургију на новоосвећеном престолу заједно са настојатељем парохије јеромонахом Свјатославом (Засенком) и осталим месним свештенством.

Свечаној служби су присуствовали парохијани и верници из Швајцарске и Италије.

* * *

Православна заједница у Тичину, основана 2010. године, у почетку је имала богослужења у малој католичкој цркви. Свештеник Свјатослав је био старешина парохијске заједнице од септембра 2011. Годину дана касније заједница је имала прилику да купи немачку лутеранску цркву у Мелидеу која је подигнута 1931. године. Прва Света Литургија у новом храму савршена је 9. јуна 2013. године.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com