Type Here to Get Search Results !

Епископ Силуан: Острошка светиња сведочи чудо вере


У пету недјељу по Васкрсењу, недјељу Самарјанке, на празник Светог мученика Талалеја и Преподобног Стефана Пиперског, 2. јуна 2024. љета Господњег, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом на платоу испред Горњег острошког манастира началствовао је Преосвећени епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан, уз молитвено учешће бројних вјерника који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

– Ево нас, драга браћо и сестре, сабрани у граду, у тврђави која стоји на високој гори, духовној тврђави која штити све нас од свега онога што нас одваја од живога Бога, од извора нашега живота. Ево нас, браћо и сестре, сабрани око свијећњака, око буктиње која гори и која не да се сакрити, и која блистана све континенте, и која привлачи својом свјетлоћу многе невјернике и скептике, вјери Христовој, вјери православној, која привлачи себи и све оне који траже Бога, који траже утјеху, не у материјалном и пролазном, него у ономе што је вјечно и довијека, а то је истина Божија, то је Господ Христос. Ево нас на студенцу гдје се жива вода излива и даје свима нама, који смо жедни, метафизички жедни, обремењени, оптерећени, овим земаљским бригама, болестима, страдањима, мучењима, да бисмо се ослободили од те жеђи, да бисмо се ослободили од тог терета, од тих мучитеља, и да бисмо препознали, да је само у Господу Богу и у Његовим светима, у Његовој Светој Цркви, у Његовој Светој литургији спасење – рекао је Владика Силуан бедједећи саслужитељима и сабраним вјерницима – бесједио је Владика Силуан.

Владика је поручио народу и да треба да се врати истинској и правој вјери.

– Поред оволиких светиња, поред оволиких доказа, емпиријских доказа, ево га живи, браћо и сестре, нетрулежних моштију, више стотина година, ево онај из кога избија сила божанска и лијечи све оне који приступају са вјером. И ми, браћо и сестре, као српски народ, треба да коригујемо свој живот, да исправимо свој живот, као православци, светосавци, и да се вратимо оним истинским вриједностима и оном истинском путу, а то је пут Христов који води у живот. Да се одвојимо и да одбацимо од себе све оно што пријети да нас одвоји од Господа, да нас раздвоји од Њега који је истина, пут и живот, и да се вратимо овој вјери по божанству, да будемо богомољци као што су некада били наши преци, истински богомољци који се моле у духу истине, таквих богомољце Господ тражи.  Зато, браћо и сестре, наоружајмо се вјером Самарјанке жене, која је препознала Господа Христа и отворила своје срце ка ријечи Његовој – поручио је Владика Силуан.

Владика Сулуан је потом посјетио Доњи Острог, гдје су га дочекали игуман архимандрит Сергије и острошка братија.


Извор: Манастир Острог