Type Here to Get Search Results !

Митрополит туљчински и брацлавски Јонатан пуштен на слободу


Дана 22. јуна 2024. године на захтев Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила митрополит туљчински и брацлавски Јонатан пуштен је на слободу на крају преговора.


Дана 7. августа 2023. године од стране Градског суда у Виници митрополит Јонатан је „осуђен на пет година затвора уз конфискацију имовине по апсурдним оптужбама, укључујући „поступке усмерене на насилну промену или рушење уставног поретка или преузимање државне власти“, као и „задирање у територијални интегритет Украјине“, навођено је у саопштењу Његове Светости Патријарха Кирила објављеном истог дана.

Предстојатељ Московске Патријаршије је напоменуо да су „овој незаконитој одлуци претходили бројни покушаји притиска на епископа Јонатана, који је упркос свему остао веран својој Цркви и сабраћи у вери Христовој“.

Његова Светост Патријарх је 9. августа 2023. године упутио апел поводом осуде митрополита Јонатана Предстојатељима Помесних Православних Цркава, једном броју верских личности и представницима међународних организација.

Док је одлучивано о жалби, епископ Јонатан је био у кућном притвору. Дана 19. марта 2024. године сазнало се да је митрополит туљчински и брацлавски Јонатан имао мождани удар и да је хоспитализован.

Апелациони суд у Виници је 18. јуна 2024. потврдио одлуку првостепеног суда.

Митрополит Јонатан се изјаснио да није крив по свим оптужбама. Раније је епископу одузето украјинско држављанство.

У блиској будућности ће архијереј, коме је преко потребно лечење и медицинска рехабилитација, стићи у Москву.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru