Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на 28. Мишићевим данима у Мионици

  По 28. пут у Мионици, од 15. до 21. јула одржани су „Мишићеви дани“, у славу и част великог војсковође Живојина Мишића, који је пре 110 година предводио српску војску у чувеној Колубарској бици. 


Током седам дана трајања манифестације, приређени су бројни културни, спортски и забавни садржаји, а на традиционалној академији у Струганику (у суботу 20. јула 2024. године), у војводином родном селу, додељене су плакете са његовим ликом. Међу представницима Владе Србије, војске, полиције, личностима из културног и јавног живота, свечаности је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије.

Скоро три деценије Општина Мионица чува и негује сећање на једног од најуспешнијих и најчаснијих војсковођа српског рода. Плакетама са његовим ликом награђује најбоље питомце Генералштабне школе Војске Србије у текућој години, као и за најзначајније представнике друшвеног и јавног живота Републике Србије. Ове године су лауреати: генерал-мајор Срђан Петковић и потпуковник Александар Павић. Они су награђени великим плакетама, док је плакету Општине Мионица добио хаџи мр Слободан Симић.

Присутнима су се обратили: председник Општине Мионица Бобан Јанковић, министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић, министар културе Никола Селаковић и изасланик премијера Милоша Вучевића у Влади Републике Србије Никола Бањац. У пригодном драмском програму су учествовали глумци Народног позоришта из Београда Бошко Пулетић и Лепомир Ивковић, који су дочарали ликове славних генерала – Степе Степановића и Живојина Мишића, као и војни оркестар „Станислав Бинички“, под управом потпуковника Игора Митровића.


Извор: Епархија ваљевска