Type Here to Get Search Results !

Румунска црква прославила светог покровитења Bукурешта: 250 годишњица његових моштију у граду

 

Румунска православна црква ове године je прославила 250 година од преноса моштију Светог Димитрија Новог у Букурешт.


Његове мошти  чувају Букурешт од 13. јула 1774. године, када су донете из села Басарабов ради заштите због руско-турског рата 1768-1774. Данас се слави као свети заштитник румунске престонице, а сваке године се одржава једнонедељно поклоничко путовање око његовог празника 27. октобра.

Црква је покренула и шестонедељно  поклоничко путовање са његовим моштима у марту ове године у част годишњице.

Ова значајна годишњица прослављена је од среде 10. јула до недеље 14. јула, свакодневним литургијама, бденијима и богослужењима са моштима Светог Димитрија.

Богослужењу су присуствовали архијереји, свештенство, монаштво, хиљаде благочестивих верника.

„Поклоњење доноси благослов Божји на сав град или место поклоњења и истовремено представља све већи повод за јачање хришћанског заједничарења и радости, у духу братољубља и духовног раста у побожности и светости, по узору на оне који су живели савршеним животом“, проповедао је Његово Блаженство патријарх румунски Данило.

Румунски предстојатељ је говорио и о томе како је светац много пута током векова заштитио Букурешт, па и од куге, суше и глади.

Патријарху Данилу се придружило мноштво румунских архијереја, уз Његово Високопреосвештенство митрополита русенског Бугарске Православне Цркве Наума као специјалног госта. Свети Димитрије је свој живот провео на територији Русенске епархије.

 У суботу је прочитан званични Синодални акт у част 250. годишњице доласка моштију Светог Димитрија у Букурешт, који делом гласи:

„Историја Румуније од 18.до 21. века сведочи о Светом Димитрију Новом као великом чудотворцу због исцељења која је савршио током четврт миленијума откако је Бог благословио румунски народ доношењем моштију Димитрија у Букурешт и њихово похрањивање у Митрополитској катедрали, која је 1925. постала Патријаршијска.“


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com