Type Here to Get Search Results !

Петровдан - Слава Подворја СПЦ у Москви

На празник Светих апостола Петра и Павла - Петровдан, 12. јула 2024. године, литургијски је прослављена слава Подворја Српске православне цркве у Москви. Светом архијерејском Литургијом у храму Светих апостола Петра и Павла при Подворју началствовао је Његово Преосвештенство Епископ јегарски и изабрани Епископ британско-ирски г. Нектарије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског и старешине Подворја у Москви.

Том приликом, Преосвећеној Господи Архијерејима су саслуживали: протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и све Русије, архимандрит Серафим (Шемјатовски), представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке при Патријарху московском и све Русије, протојереј Данило Андрејук, представник Америчке православне цркве при Патријарху московском и све Русије, протојереј Игор Јакимчук, саменик председника Одељења спољних црквених послова за међуправославне односе, гости Подворја и братсво Петропавловског храма.

На Литургији су молитвено присуствовали: Епископ амурски и чегдомински Николај, г. Никола Селаковић, Министар културе у Влади Републике Србије и г. Момчило Бабић, Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији.

На крају свете Литургије извршен је литијски опход око храма, а затим су освештани славски дарови и преломљен славски колач.

Преосвећени Епископ Стефан обратио се поздравним словом архијерејима, свештенству и верном народу, упутивши им захвалност за данашњу молитву на овај празнични дан.

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, две добротворке Подворја у Москви: др Љиља Алијевна Бусигина, директорка Градске клиничке болнице у граду Жуковску и г-ђа Ранка Балотић Илић, власница српског ресторана и прехрамбене компаније „Дамил“ у Москви, награђене су високим одликовањем Српске Цркве - орденом "Царице Милице" (Преподобне монахиње Евгеније), који се додељује за истакнути рад у помагању сиромашнима, болеснима, немоћнима и у свему ономе што се сматра као хуманитарна активност или харитативна делатност.

За све госте је уприличена и празнична трпеза.


Извор: Подворје СПЦ у Москви