Type Here to Get Search Results !

Прославимо саборно празник Богородице Тројеручице и долазак њене иконе у Никшић


Вишедневна прослава поводом доласка иконе Пресвете Богородице Тројеручице из манастира Хиландар у њену светињу у Кличеву, почеће на њен празник, у четвртак 25. јула, литургијским сабрањем у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

У понедјељак 29. јула, у 18,30 часова испред Саборне цркве биће уприличен свечани дочек игумана манастира Хиландара, архимандрита Методија, који ће у наставку предводити литију са вјеродостојном копијом Тројеручице од Храма Светог Василија до цркве у изградњи у Кличеву, гдје ће икона бити смјештена у адекватан трон, реплику хиландарског трона.

У овој светињи, која је посвећена Пресветој Богородици Тројеручици, 30. јула у 8 часова Свету архијерејску литургију служиће Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије са више архијереја наше Цркве, Виокопреподобним архимандритом Методијем, бројним свештенством и вјерним народом.

Послије литургијског сабрања биће уприличен богат културно-умјетнички програм.

Подсјећамо да је 2010. године купљена земља за изградњу цркве у Кличеву, највећем приградском насељу у Црној Гори са око 15.000 становника. Те године на празник иконe Пресвете Богородице Тројеручице, 25. јула, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, тадашњи Епископ будимљанско-никшићки, обавио је освећење земље за градњу цркве те је постављањем крсног знамења на одабраној локацији озваничен почетак радова на изградњи првог храма у Црној Гори посвећеног овој нашој великој светињи.

„Нека Пресвета Богородица Тројеручица и нас услиши, као што је услишила Светог Јована Дамаскина, јер јој се искрено молимо, као што је услишила Светог оца нашег Саву, првог Архиепископа српског који се пред Њом молио и који је, по промислу Божијем, из Свете земље донио у свету хиландараску обитељ, као што је услишила и Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца, који је Њој ишао у походе, који се пред Њом молио и добио светост и благодат од Пресвете Богородице која чудотвори преко његових чудотворних моштију. И нијесу се само они молили пред овом светом иконом, него сви они који долазе у свету хиландарску обитељ и раније и касније и сада, па и у будуће“, бесједио је тада Владика Јоаникије.

Изградња цркве започела је 2017. године након добијања дозволе, а радови су се интензивирали прошле године уз благослов Мајке Божије и прилоге вјерника. Темеље храма освештао је Епископ будимљанско-никшићки г. Методије на празник Преподобног Атанасија Атонског, у уторак 18. јула 2023. године.

„Ово здање може званично да се прогласи храмом Пресвете Богородице, а у спомен Њене чудотворне иконе. Он се рађа и добија један дивни облик гдје руком својом Тројеручицом Мајка Божја обликује овај храм, а тиме милује и обликује наше душе, правећи од њих праве ликове и карактере, и праве хришћане, који се овдје сабирају. Сваки храм који се гради, његова основна функција је не само његова архитектура и благољепије спољашње, него сабирање, слога, обједињавање народа, који сви по својим могућностима учествују у изградњи тог заједничког, дивног нашег саборног дјела, јер је спасење саборни, а не индивидуални чин. Не иде се сам у рај, него се иде саборно, и у заједници, јер је Црква заједница. Црква је заједница нас људи, чија је глава Христос. Мајка Тројеручица, Божја Мајка нека нас помилује, укријепи и спаси на путу спасења и изградње овог храма, посвећеног Њој и у спомен Чудотоврне иконе која се на чудотворан начин кроз вјекове спасавала од Турака да је не скрнаве и не униште, па је дошла из Студенице у Свету Гору, а прије тога из пустиње Јорданске из Храма Светог Саве Освећеног рукама Светог Саве нашег, донијета пророштвом Светог Саве Освећеног у Србију. И дан данас је Игуманија хиландарска, а овдје смо поставили управо камен из манастира Хиландара, као камен који је донијет и положен у темеље овог храма“, казао је том приликом Владика Методије.

Црква ће имати двије етаже: крипту и велики Саборни храм Пресвете Богородице Тројеручице изнад крипте. Све активности везане за изградњу цркве одвијале су се уз благослов надлежног епископа, Његовог високопреосвештенства егзарха свештеног Трона пећког, Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, као и манастира Хиландара.

Прије двије године затражен је благослов за израду вјернодостојне копије иконе Тројеручице, која је недавно завршена, а из Хиландара стигла је 18. јула у Црну Гору.

Вјерни су имали благослов прво да се поклоне икони Тојеручици у Острогу, потом у Цркви Св. Ђорђа под Горицом, а од недјеље у Саборном храму Христовог Васкрсења. Послије Подгорице, икона ће благословити Даниловград, гдје ће бити у Цркви Свете Текле у Даниловграду.

Позивамо све вјернике да присуствују овим свечаностима и узму благослов вјеродостојне копије иконе Пресвете Богородице Тројеручице.


Извор: Митрополија црногорско-приморска