Type Here to Get Search Results !

Принц Филип Карађорђевић у посети Хиландару

 

Његово Краљевско Височанство Принц Филип Карађорђевић боравио је у дводневној посети Хиландару. Принца је дочекао игуман манастира, Високопреподобни архимандрит Методије са братством.


Након годину дана од његовог првог боравка у Хиландару, када је присуствовао бденију и Светој Литургији поводом празника чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, принц Филип је ове година дошао на празнично бдење и празник Светих апостола Петра и Павла – Петровдан.

Поводом посете Хиландару, Његово Краљевско Височанство је изјавио: “Непуних годину дана од моје прве посете, поново сам се вратио нашој Светој царској српској лаври, манастиру Хиландару на Светој Гори. Осећај је посебан, а топлина, срдачност и гостопримство које ми је указао Високопреподобни игуман Методије са братијом, дубоко су ме дирнули. Поштовање које се показује краљевској породици Карађорђевић и делима мојих предака, у овој институцији, чини ме поносним, колико и обавезује. Игуману сам симболично поклонио крстић са недавног крштења моје ћерке принцезе Марије. Непрекинути центар наше духовности и историје увек ме је привлачио и инспирисао. Данас је и дан рођења мог чукундеде Краља Петра I Ослободиоца, који је гајио слична осећања према Хиландару, нашем месту изван времена. Ретки су народи који баштине овакво благо. Наше судбине нераскидиво су повезане са њим. Сутра ћу присуствовати Светој Литургији поводом великог празника Светих апостола Петра и Павла. Помолићу се Пресветој Богородици Тројеручици за здравље и напредак нашег Дома и нашег народа”.

На богослужењу је, заједно са хиландарским монасима, појао и византијски хор “Свети Симеон Мироточиви”, који је недавно певао на крштењу принцезе Марије.

Игуман Методије је принцу Филипу поклонио икону Светог Андреја Првозваног, славу дома Карађорђевића, као и свилену мараму из колекције „Хиландарско наслеђе“ са мотивом „Пустињски крин“, орнаментом из хиландарске рукописне књиге из 17. века, дар принцези Даници.

Боравећи у Хиландару, Његово Краљевско Височанство, обишао је радове на манастирском конаку у пратњи игумана Методија и првог епитропа, монаха Теодосија. Принц је упознат са планом да се радови на обнови изгорелог дела манастира заврше до краја следеће године.

У наставку обиласка, Принц Филип је посетио манастирску амбуланту у којој се, у организацији Хиландарског лекарског друштва, одвијају непрекидна дежурства српских лекара током целе године.


Извор: Хиландар