Type Here to Get Search Results !

Митрополит Атанасије предводио славско сабрање у Кратову надомак Пријепоља


Празник Светог Светог великомученика Прокопија свечано је прослављен у Епархији милешевској, 20. и 21. јула 2024. године.


Најпре је у навечерје празника Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио празнично вечерње са петохлебницом у Светопрокопијевској цркви у Великој Жупи код Пријепоља. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Међу сабраним верним народом био је и Председник општине Пријепоље г. Драго Попадић.

Честитајући храмовну славу надлежном пароху, јереју Радану Драгутиновићу, и сабраном верном народу, Високопреосвећени је, поред осталог, рекао: – Црква Христова расте, разраста се, живи, траје кроз време, шири се у простору, иако је неки сузбијају. Али, показује се да што је више земаљске силе ометају, мислећи да је ометају и сузбијају њен раст, она се више разраста, постаје јача и живља.

– Пример Светог Прокопија нам показује величину и чврстину вере хришћана. Он, у тренутку када је осуђен на смрт, када је свестан тренутка који следи, подиже руке ка Небу и моли се за све хришћане који ће после њега бити слично мучени. Моли се за све гладне, све болесне, устрашене, да им Бог да снаге да издрже у часном животу. Да се нико не поколеба на том путу ка пуноћи Царства Небеског, поручио је Високопреосвећени Епископ Атанасије.

На сам дан празника, 21. јула, Високопреосвећени началствовао је, поводом храмовне славе, на Божанској  Литургији у храму Светог великомученика Прокопија у Кратову код Прибоја. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, јереј Милорад Петровић, протођакон Иван Савић и ђакон Дамјан Љујић из Новог Сада (Епархија бачка).

После заамвоне молитве уприличен је трократни опход око светог храма и преломљен је славски колач које је припремио домаћин овогодишње славе г. Дејан Караџић са породицом.

Високопреосвећени је, честитајући велики данашњи празник свим сабраним код храма у Кратову, у пастирској беседи рекао: – Сабрали смо се да прославимо Господа Бога који води народ свој у спасењу, који учвршћује свој народ у Царству Своме Вечноме. Смисао и природа празника, у Цркви Христовој, јесте да нас сабира у Господу нашем Христу, сабира нас и учвршћује у вери истинитој, православној, у правом виђењу и правом усмерењу живота.

– Свети Прокопије је успео да своју веру покаже, одбрани и одржи, и пред насртајима свих идеологија, свих претњи. За њу је принео и живот свој. Ако не будемо такви као он ми нећемо опстати. На овој вертометини можемо опстати само ако будемо такви, ако наликујемо по свему на Светог великомученика Прокопија, кога данас прослављамо, нагласио је Епископ Атанасије.

Слава је прилика да се најзаслужнијима укаже посебна захвалност, те су неколицини уручене Архипастирске грамате, и Захвалнице Црквене општине.

Домаћини славе приредили су трпезу љубави за све сабране на овај велики празник у Кратову.

У послеподневним часовима, Високопреосвећени Епископ Атанасије је посетио и храм Светог великомученика Прокопија у селу Шули код Пљеваља где је данас такође свечано прослављена слава храма. Том приликом он је уручио Архијерејске грамате најзаслужнијима за уређење и украшавање храма.


Извор: Епархија милешевска