Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Чињење дела љубави у име Божје чини нас истинским хришћанима

 
Православна народна хришћанска заједница при Храму Светог великомученика Георгија Победоносца у Оглађеновцу, у архијерејском намеснштву подгорском, прославила је славу, празник Светог великомученика Прокопија, литургијским сабрањем које је у недељу 21. јула, четвртој по Духовима, предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије.

Тумачећи јеванђељску причу у којој Господ исцељује капетановог слугу, Владика је подвукао да Христос чини исцељења јавно да би нам тиме показао љубав али и да би укрепио душу оном коме чини добро, но и другима да могу да посведоче ту Његову љубав.

 Мало је примера у јеванђељу где се Господ удивио вери једног човека. Једно од тих места јесте прича у којој капетан, као незнабожац, долази Господу и моли га да исцели његовог слугу. Поред необичности да један незнабожац долази да иште помоћ, занимљиво је да моли ту помоћ за свог слугу, који је у време владавине Римљана имао статус роба, човека без икаквог права, сматраног оруђем и туђим власништвом. Исус у капетану види, поред неуобичајене милости, и огромну веру, коју „ни у Израиљу није нашао“, док капетан у Њему види онога Ко може да излечи његовог слугу. Нажалост, мало ко је међу људима свестан да треба да благодари Богу за све добро које чини тим људима, јер „сви смо ми плод стваралачке љубави“, подвукао је ваљевски архијереј. 

Други део проповеди Епископ Исихије је посветио Светом великомученику Прокопију, римском официру, који је поштовао власт док није видео да та власт гони и мучи хришћане. „Дужни смо да власт прихватимо, али ако световна власт покуша да нас одвоји од Бога и ако њу чине људи који могу да нам науде, имамо право и дужност да се таквој власти не повинујемо“, нагласио је Владика, закључујући да треба да будемо мученици своје савести и да се до крви боримо против греха.

По Светој Литургији Преосвећени Владика је освештао славске дарове, честитао славу члановима Православне народне хришћанске заједнице, као и њиховом духовнику, протојереју-ставрофору Гроздану Гајићу, који је четрдесет три године парох и старешина оглађеновачке цркве. Епископу је на Светој Литургији саслуживало више свештенослужитеља, уз појање певнице и молитвено присуство верујег народа. За све њих приређена је славска трпеза.


Извор: Епархија ваљевска