Type Here to Get Search Results !

У Страховом Долу код Пљеваља прослављена слава храма

 

У недељу 14. јула 2024. године свечано и молитвено је прослављена слава храма Светих бесребреника Козме и Дамјана у селу Страхов До код Пљеваља. Тим поводом Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице код Пљеваља игуман Зосима, протојереј-ставрофор Никола Олић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач. Домаћин славе ове године био је г. Живорад Јеловац са породицом, док се за домаћина славе идуће године јавио г. Жарко Ненадић.

Честитајући сабранима славу храма Високопреосвећени Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије је рекао: – Желео бих да вас све похвалим, што сте решени и успешни у Божијем делу. Најважније је бити Божији сарадник, али и сагласан са Богом. Неопходно је да будемо сагласни са Божијом вољом и Божијом намером. Јер, Божија намера је за овај свет најбоља, најчистија. Воља Божија за овај свет, јесте да овај свет живи и да буде хармоничан.

– Господ нас позива да се определимо за вредности које трају, за Царство Небеско, непропадљиво. Сва наша дела, која су човечна, су укњижена од анђела за Царство Небеско.

– Посебно ми је драго што овај храм Светих Козме и Дамјана овако добро напредује, и што вас овако успешно окупља, нагласио је Епископ Атанасије, похваливши добар рад и велики труд свих учесника у градњи и украшавању храма у Страховом Долу.

За показану љубав и доброчинство према својој Светој Цркви Високопреосвећени Епископ Атанасије је наградио господина Милана Љиљанића Архипастирском граматом.

Старешина храма Светих Козме и Дамјана у Страховом Долу, протојереј-ставрофор Никола Олић захвалио је, у име грађевинског одбора, и у име овог доброг и благочестивог народа, Високопреосвећеном Епископу Атанасију на његовом добром старању за поверено му стадо Божије.

Домаћини славе су припремили трпезу љубави за све сабране, учеснике Божанске Литургије.


Извор: Епархија милешевска