Type Here to Get Search Results !

Митрополит силивријски Максим: Црквени и евхаристијски етос карактерише личност Митрополита Игнатија


Беседа Митрополита силивријског г. Максима из Васељенске Патријаршије, на свечаној литургијској прослави тридесетогодишњице архијерејске службе Митрополита пожаревачко-браничевског г. др Игнатија


Са великом радошћу у Господу, чашћу и узбуђењем учествујем у овом свечаном догађају поводом 30 година од хиротоније за архијереја преосвећеног митрополита браничевског господина Игнатија, професора моје смерности на Православном богословском факултету у Београду.

Данас указујемо част достојном, смерном и плодотворном пастиреначалнику и дубокоумном професору Догматског богословља, чије је учење узвисило и наставља да уздиже духовни и академски углед Богословског факултета у Београду. Такође похваљујемо и његов теолошки допринос у међухришћанском дијалогу, а посебно у дијалогу који се одвија између Римокатоличке и Православне Цркве.

Оно што карактерише личност поштованог ми преосвећеног Браничевског архијереја јесте његов црквени и евхаристијски етос, који се одражава у његовој пастирској служби и уопште у његовој црквеној и теолошкој активности и представља суштину његовог живота на земљи. Он је сталан пример и узор црквеног и евхаристијског етоса у српском црквеном животу. Из тог етоса произилази његово искрено и дубоко поштовање, као и непрестана љубав према Мајци и духовној хранитељки Српске Православне Цркве, Васељенској Патријаршији, и уопште према институцији Цркве. Сви ми, твоји ученици који смо присутни, поносимо се што смо имали таквог учитеља и професора. С правом се поноси и радује и Света Велика Црква Христова и њен Предстојатељ, Свјатјејши Васељенски Патријарх г.г. Вартоломеј, чије свете молитве и благослове доносим часном клиру и побожном народу ове богочуване Епархије. На крају, поноси се и Српска Православна Црква и њен Предстојатељ, Његова Светост Патријарх г.г. Порфирије, што имају таквог архијереја, правог носиоца светосавског црквеног и евхаристијског етоса.

Радује се такође и душа његовог духовног оца митрополита пергамског г. Јована која се налази пред престолом Господа и моли се за нас. Радује се такође и душа нашег духовног оца г. Атанасија који се моли за све нас. Они су били примери, велики теолози и допринели су мом и Вашем теолошком образовању.

На многаја љета, Владико!


Извор: Саборност

Рубрика