Type Here to Get Search Results !

Престони празник храма у Рачи надомак Прибоја

 

Поводом храмовне славе, храма Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у селу Рача код Прибоја, у четвртак 25. јуна 2024. године. Саслуживали су настојатељ манастира Увац, Епархија жичка, протосинђел Урош, протојереј Спасоја Вујанић, јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Пре Литургије Високопреосвећени је освештао крстове, звоно и мозаичну икону Живоносни источник урађену на чесми у порти храма. Донатор звона је био Лазар Комарица са породицом, крстова Владан Голе и Гојко Зец са породицама а мозаик је донирао старешина храма протојереј-ставрофор Јово Андан са породицом.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које је припремио домаћин овогодишње славе Милорад Ћирковић са породицом.

У пастирској беседи Високопреосвећени је, честитајући празник кумовима овогодишње славе, старешини храма протојереју-ставрофору Јову Андану и свим присутнима, поред осталог рекао: – Данас, са посебном пажњом, додатно, прослављамо Мајку Божију, Пресвету Богородицу, за Њена сва доброчинства, за Њено присуство у животу нашем.

– Исту ону љубав коју је Пресвета Богородица, као Мајка, показивала према Сину Њеном, Господу нашем Исусу Христу, Она излива, разлива, на оне ради којих је Христос и дошао, то јест на нас. А то највише посведочава ова икона Богородице Тројеручица. Она трећа рука Њена, управо је ту да нас подсећа непрестано на то да Она ту љубав коју показује према Сину Своме, држећи Њега као Дете, у својим материнским рукама, са оне две руке, да тако оном трећом руком држи и нас.

– Ми се често Богу обраћамо, и то је заиста добро. Али, запитајмо себе колико се заиста трудимо да Бог има своје место у нашем животу, у нашем уму, у нашем срцу, у нашим одлукама, у делима нашим. Данашњи дан нас позива да Богу дамо шансу, Њему и светима Његовима, да им дамо место у свом животу. То место њима и припада, али, потребно је да заиста ми то и допустимо, указао је Епископ Атанасије, похваливши труд мештана Раче са њиховим свештеником, на изградњи овог светог храма.

У сали парохијског дома, која је као и храм још увек у изградњи, домаћин славе је са породицом приредио славску трпезу љубави за све присутне.


Извор: Епархија милешевска