Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Љубав је скуп свих врлина

 

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Егзарх свештеног пећког трона г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светих бесребрника Козме и Дамјана Свету службу Божију у Цетињском манастиру.


Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске и Руске православне цркве.

У архипастирској бесједи по отпусту Митрополит Јоаникије је рекао да је Господ Исус Христос дао Духом својим Светим изобиље дарова Цркви.

„Свети апостол Павле говори да се треба трудити, наглашавајући колико је значајан и наш труд да бисмо показали и своју љубав према Господу, јер ће нам Он због љубави, због нашега труда, а и због тога што свима нама жели спасење и Царство небеско, дати још више дарова. Каже да се треба трудити за још веће дарове“, рекао је он.

На другом мјесту, наставио је Владика Јоаникије, апостол Павле каже да је љубав свеза савршенства.

„Она је скуп свих врлина, али је и изнад свих других врлина“, рекао је он.

Говорећи о Светима Козми и Дамјану, Митрополит Јоаникије је подсјетио да се ради о великим чудотворцима.

„Зовемо их бесребреницима зато што ништа нијесу наплаћивали за лијечење људских немоћи. Знали су љекарску вјештину, али се говори да су лијечили превасходно призивањем имена Божјега полагањем руку на болеснике.Знали су да лијече и животиње, што је увијек било веома значајно људима који су се бавили сточарством и живјели од свога труда. И у Цркви Божјој они су изузетно поштовани“, подсјетио је Митрополит Јоаникије.

Владика је посебно нагласио да треба да водимо рачуна о душевном здрављу.

„И када говоримо о исцелитељима у Цркви, као што су Свети Козма и Дамјан, као што је Свети Василије Острошки, Наум Охридски, Јоаникије Девички, прије свега мислимо на душевне немоћи и на душевне слабости и болести. Колико се људи само труде око свога тјелеснога здравља! То је разумљиво, јер је човјеку важно да је здрав, али се много мање трудимо око свога душевнога здравља. Зар није сваки гријех, којим је човјек натоварен, тешка болест“, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска