Type Here to Get Search Results !

Слава Саборног храма у Требињу


Данас на празник Светог Преображења Господњег, прослављена је храмовна слава требињског Саборног храма. Том приликом, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Високопреосвећени Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски и Езарх свештеног трона пећког, Господин Јоаникије, уз саслужење Високопреосвећених Митрополита Атанасија милешевског и домаћина Димитрија захумско-херцеговачког и стонско-приморског. Високопреосвећеним Митрополитима саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије ЗХиП као и гости из бројних епархија СПЦ.


Након Причешћа, извршено је освећење славског колача, жита и грожђа, а сабраном вјерном народу обратили су се домаћин Владика Димитрије и Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Јоаникије у бесједи.

У архипастирском обраћању бројним вјерницима, Митрополит је пожелио да сви отворе срца и испуне се Божијом благодаћу, коју даје данашњи празник Преображења Господњег.

„Преображење Господње је празник Божије свјетлости, милости и љубави. Треба да поправимо своје душе и своја срца како би се испунили Божије благодати, мира, истине и правде коју даје данашњи празник. И да свјетлост која је засијала из лица Христовог и из његових хаљина према нама, да се њоме оснажимо, осветимо и да то буде свјетлост којом ћемо обогатити наш свакодневни живот. Да наше мисли свијетле и да наше ријечи буду мудре. Да се та свјетлост усели у наша срца а посебно да свијетле и наша дјела. Све докле дјелима својим не засвијетлимо, нисмо се потрудили као прави истински хришћани“, поручио је Његово високопресвештенство Митрополит Јоаникије након Литургије.

Преосвећени владика је честитао славу градоначелнику Требиња Мирку Ћурићу као и свим грађанима.

Митрополит Димитрије је честитајући свим грађанима и вјерницима данашњу славу, рекао да вечерас предстоји литија и служба и да треба у миру и достојанству, да приме благослов.

“Бог све види и Бог ће нас благословити гдје год да стојимо. Само да смо у слози и у миру”, навео је митрополит Димитрије на данашњој литургији, пожеливши да се сваке године Преображење Господње слави све више и уз већи број и вјерника и званица. Захвалио се бројним гостима који су дошли у Требиње да заједно са народом и свештенством прославе овај велики празник.

Митрополит Атанасије поручио је вјерном народу да се Преображење догодило прије 2000 година, али да је овај догађај актуелан и данас и увијек ће бити.

„Позвани смо да се непрестално успињемо у висине свјетлости јер је то оживљавање заједништва са Богом. Господ је изабрао ону тројицу зашто су били најспособнији да га прате до краја. Христос је свјетлост у тами у којој живимо. Сви смо учесници овог великог догађаја- и праведници и грешници. Ово је прилика да се запитамо гдје стојимо, шта радимо. Да се сагледамо. Ако будемо имали хаљине гријеха, бићемо непробојни за свјетлост. Знамо да Адама ништа није друго одбацило од близине Божије него то што није адекватно одјенут да гледа и на хаљине, али и на свјетлост Христову. Да не доживимо паклено мучење због те неадекватности, већ да сви гледамо своју позицију и да одатле кренемо“, казао је Митрополит Атанасије, додавши да смо сви који славимо Преображење Господње правилно усмјерени и да ћемо се учити и даље из онога искуства којим су ишли светитељи.

Он је изразио наду да ће свјетлост продријети у наше биће онолико колико је препрека на овом путу.

Градоначелник Ћурић и остали званичници послије молитвеног обреда положили су цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године.

У оквиру “Преображењских свечаности” вечерас ће у Саборном храму у 20.00 часова бити служено празнично вечерње, а потом ће услиједити свечана литија улицама града. “Преображењске свечаности” се завршавају концертом Пеђе Јовановића на Тргу слободе у 21.40 часова.

Свечаном чину, коме је претходила Света архијерејска литургија, присуствовао је велики број вјерног народа, руководство Града Требиња, предсједник општине Никшић Марко Ковачевић и бројни гости пријатељских градова са стране.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска