Type Here to Get Search Results !

Свети Синод Московске патријаршије донео низ одлука о парохијама у иностранству

 Током састанка Светог Синода Руске Православне Цркве одржаног у Патријаршијској и Синодалној резиденцији у Ставропигијалном Даниловском манастиру у Москви донето је више одлука о епархијама и парохијама у иностранству, као и преласку свештенослужитеља у клир у другој Помесној Православној Цркви.


Саслушавши извештај председавајућег Одељења за спољне црквене послове митрополита волоколамског Антонија, учесници састанка су донели одлуку да се јереј Антоније Гусев разреши дужности настојатеља ставропигијалне цркве Свете Тројице у Улан Батору (Монголија) због престанка његовог службеног путовања и да га стави на располагање администратору Оренбуршке епархије. Свештенику Антонију Гусеву исказана је захвалност за труд.

А клирик Московске епархије јеромонах Јован (Гвајта) послат је на располагање администратору Шпанско-португалске епархије Патријаршијског егзархата Западне Европе.

Митрополит Антоније је обавестио Синод и о примљеној молби у вези са премештањем клирика Соликамске епархије јереја Јарослава Мончака у клир Пољске Православне Цркве. Његово Блаженство Митрополит варшавски и целе Пољске Сава потврдио је спремност да размотри питање пријема овог свештенослужитеља у клир Варшавско-бељске епархије, уколико он добије отпусно писмо. Архиепископ соликамски и чусовски Зосима није имао примедби поводом тога.

Синод је благословио прелазак свештеника Јарослава Мончака у клир Пољске Православне Цркве и одлучио да Његовом Блаженству Митрополиту варшавском и све Пољске Сави упути отпусно писмо за овог свештенослужитеља.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru