Type Here to Get Search Results !

Стручак за Источне Цркве критикује украјински закон о забрани једне Цркве


Регина Елснер: „Отвара врата за озбиљна кршења верских слобода.“ – Зеленски хвали нови закон о „духовној независности“.


Стручњак за Источе Цркве Регина Елснер дубоко је забринута због закона који је украјински парламент усвојио против веза између верских заједница и Русије. „Овај закон отвара врата озбиљним кршењима верских слобода и новој подели у Украјини“, рекла је она немачкој католичкој новинској агенцији (КНА). Тужно је да мржња и насиље над верницима у Украјинској православној цркви (УПЦ) налазе „јавни легитимитет“.

Закон, усвојен великом већином у уторак, 20.8.2024, стигматизује читаву верску заједницу као „Руску цркву“, рекла је професорка студија Источне цркве и екуменизам на Универзитету у Минстеру. Текст закона садржи „веома манипулативне и недефинисане појмове као што су „идеологија руског света” или „припадност”, док, према Елснер, једини критеријум за забрану може бити то што се УПЦ помиње у  Уставу те Цркве као Руска православна црква, иако Украјинска црква прекинула те везе-

Озбиљан проблем ова католикиња теолог види и у чињеници да је верницима УПЦ забрањено или строго ограничено учешће у политичким саветима и саветима грађанског друштва. На овај начин би се ограничили и међународни екуменски односи.

Кијев очигледно жели да изнуди уједињење УПЦ са Православном црквом Украјине (ПЦУ), која је основана у децембру 2018. године. „Можда ће се заједнице или чак архијереји укључити у овак процес само да би заобишли забрану“, рекла је Регина Елснер. „Али, наравно, ово није врста споразума која може да се искористи за почетак мирољубивих односа једни са другима, већ спречава трајно помирење православних верника у тој земљи“. Неки из УПЦ ће „вероватно отићи у илегалу, састајати се приватно и евентуално радикализовати”.


Зеленски хвали нови закон


Влада оптужује ову Цркву под кијевским митрополитом Онуфријем да није прекинула везе са Руском православном црквом и да је била оруђе утицаја Москве у Украјини у агресорском рату Русије.

Црква се одвојила од Московске патријаршије у мају 2022. и одбацује оптужбе. Међутим, неколико свештених лица је недавно осуђено по оптужбама за такву сарадњу.

265 посланика гласало је за предлог закона којим се забрањују црквене заједнице ако је њихов центар моћи у земљи која је војно напала Украјину. Било би потребно 226 гласова. Нацрт је одбило 29 посланика.

Председник Володимир Зеленски још треба да потпише закон да би ступио на снагу. Шеф државе је у видео поруци похвалио чињеницу да је парламент „донео закон о нашој духовној независности”. Он је о овој иницијативи разговарао са члановима Свеукрајинског савета Цркава и верских заједница. Зеленски ће ускоро разговарати о даљим корацима са представницима цариградског патријарха Вартоломеја I.

Усвојени закон не предвиђа забрану УПЦ у целини. Напротив, на захтев органа надлежног за верске заједнице, судови би морали да испитају сваку од скоро 10.000 парохија и других структура УПЦ појединачно и посебно одлуче о забрани.

Парламентарци су скупштинску одлуку описали као „историјску“. Бивши председник Петро Порошенко говорио је о „даљом кораку ка јачању националне безбедности, уједињењу украјинског друштва и потврђивању националне независности“.


Превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Кathpress.at