Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јован: Саздани смо да живимо по Јеванђељу


Дана 1. августа 2024. године, када наша Света Црква прославља и празнује Преподобну Макрину, Светог Стефана, Деспота српског и преподобну Евгенију (Лазаревић), Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Господин Јован служио је поводом ктиторске славе свету архијерејску Литургију у манастиру Павловац у селу Кораћица.


Звучни запис беседе


Митрополиту су саслуживали: умировљени парох младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, старешина Светоуспенског храма протојереј-ставрофор Слободан Кеџић, јереј Марко Јефтић и ђакон Саша Костадиновић.

- Само онај човек који је разумео смисао свог живота, који заиста живи јеванђељским животом, животом Цркве може разумети истину да су људи, да су народи створени да упознају једни друге. Бог је створио народе да се допуњују, а не да противе један другоме. Сам Господ наш Исус Христос је позвао нас да сви једно будемо, онда када је рекао – Оче, да буду и они једно, као што смо и Ми једно. Заиста, драга браћо и сестре, ако не осећамо другога као себе, ми онда и не видимо тог другога. Ми смо онда затворени у себе, ми онда не познајемо ни радост, ни тугу другога, ни бол ни патњу. Требало би онако да поступимо како каже Јеванђеље – друг друга у невољама носите и тако испуните закон Христов. То је наше посланство, то је наша служба. Да носимо један другога. Да када видимо да човек пада, да му помогнемо. Да видимо када је човек у гордости, у сујети да му помогнемо да се смири, а то не можемо другоме помоћи ако пре тога сами себе не смиравамо - рекао је у беседи Митрополит Јован. 

Након евхаристијског заједничарења у порти манастира Павловац је изведен културно-уметнички програм. Госпођа Вишња Караклајић, солисткиња Ансамбла „Коло” са пратиљама извела је предиван и пригодан програм. Потом је приређена трпеза љубави.

У вечерњим часовима, у порти цркве Светог Илије у Црквинама, на месту упокојења Светог деспота Стефана, приређен је културно-уметнички програм у којем су чланови певачке групе КУД-а „Љубомир Ивановић – Геџа” из Ковачевца извели запажен музички програм.


Извор: Епархија шумадијска