Type Here to Get Search Results !

Бугарска: Међународна конференција у одбрану прогоњене Украјинске цркве одржана

Представници неколико помесних православних Цркава и стручњаци из појединих земаља окупили су се у понедељак, 26. августа 2024, у Софији на конференцији у одбрану канонске Украјинске православне цркве, која се суочава са све већим прогонима од стране сопствене државе.


Украјински парламент усвојио је, а председник Зеленски потписао нови закон о забрани канонске УПЦ прошле недеље.

Учесници конференције „Блокада агресије на Цркву – одбрана Православља“ били су митрополит запорошки Лука УПЦ, архиепископ севастијски Теодосије из Јерусалимске патријаршије, о. Михаил Ковачев из Бугарске православне цркве и  велики број адвоката, новинара, политичких аналитичара и активиста за хришћанска права, извештава Савез православних новинара.

Теме су обрађивале верску дискриминацију и прогон, притисак на УПЦ, ситуацију на Косову и Метохији и изазове са којима се суочавају православне Цркве.

Архиепископ  Теодосије је захвалио учесницима форума на њиховим залагањима да „гласно и јасно затраже крај прогона којем је подвргнута наша сестринска православна црква у Украјини“.

„Ово је исправан православни хришћански став и не можемо да ћутимо пред оваквим озбиљним кршењима и злоупотребама без преседана над једином легитимном Православном Црквом у Украјини, на чијем челу је Његово Блаженство митрополит Онуфрије“, рекао је он.

Учесници конференције усвојили су резолуцију која је достављена Украјинској амбасади, у којој се позива на:

Укидање закона о забрани УПЦ

Прекид отимања цркава УПЦ од стране расколника, националиста и локалних власти и да праведно буду санкционисани они који су умешани у такве отмице

Осуда и окончање кампање за дискредитацију припадника УПЦ коју воде водећи украјински медији

Ослобођење ухапшеног свештенства

Престанак хапшења свештенства који ће се користити у размени заробљеника са Русијом

Укидање санкција архијерејима УПЦ

Престанак гранатирања православних храмова

Учесници су такође изразили забринутост због уништавања икона руских светитеља и црквених утвари које потичу из  Руске цркве

Конференција је апеловала на  украјинске власти да обуставе политичку и административну подршку расколничкој „Православној цркви Украјине“, која је усмерена на уништење УПЦ. Ови захтеви су неопходни да би се обезбедила стабилност православне заједнице у Украјини, сматрају учесници.


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthochristian.com