Type Here to Get Search Results !

Аљаска: Литија и богослужења обележили 200-годишњицу доласка светог Инокентија

 Аљаска  епархија Православне цркве у Америци уредила је поклоничко путовања почетком овог месеца у част 200-годишњице доласка Светог Инокентија Аљаског и прве Литургије коју је овде служио.


Литију је  предводио је Његово Блаженство митрополит вашингтонски и све Америке и Канаде Тихон, кога је позвао епархијски  архијереј Његово Преосвештенство епископ ситски и аљаски Алексеј.

Почетком 1823. године, епископу иркутском Михаилу јес стављено у задатак да пошаље свештеника на Уналаску, острво у Алеутском ланцу. На ово  мисионарско путовање је кренуо Јован Венијаминов, будући митрополит московски. Он је 7. маја 1823. пошао из Иркутска са пратњом коју су чинили његова остарела мајка, његов брат Стефан, његова жена и њихов малолетни син Инокентије. Њихово путовање, кад је требало путовати и по копну и морем, било је напорно и трајало је више од годину дана. Најзад, 29. јула 1824. група је стигла на одредиште Уналаска.

Митрополит  Тихон је у суботу, 17. августа, стигао у Уналаску да прослави овај догађај. Одмах је отпутовао у Саборну цркву Вазнесења Господњег, где је предводио молебан поводом доласка  св. Инокентија у ову епархију. Касније те вечери началствовао је и свеноћним бденијем.

Следећег јутра митрополит Тихон, епископ  Алексеј, и о. Тимотеј Колб пдслужили су Божанску Литургију у Саборном храму. после чега је парохијској заједници уручена грамата поводом 200-годишњице прве Литургије Светог Инокентија.

Тог поподнева одржан је банкет са извођењем традиционалних аљаских плесова и поздравима  градоначелника Висента Тутиајкофа и чланова локалне заједнице. Те вечери је митрополит Тихон је одслужио свеноћно бденије за празник Преображења (Епархија аљаска служи по старом календару).

У септембру 2022. године у његовом родном месту Анги у Иркутској области прослављена је 225 година од рођења Светог Инокентија.


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthochristian.com