Type Here to Get Search Results !

Преображење Господње – слава манастира Комоговина

У понедељак, дана 19. августа 2024. године, на празник Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је свету архијерејску Литургију у древном манастиру Комоговина на Банији  уз саслужење архимандрита Наума, протопрезвитера-ставрофора Радослава Анђелића и протођакона Небојше Анђића. 


По завршетку Литургије освештани су славско жито и колач, а по обичају освећено је грожђе. Трудом домаћина, у манастирском конаку припремљена је Трпеза Љубави за верни народ који се традиционално на овај дан окупља ради прославе овог великог празника у древној светињи манастира Комоговине. 

Првобитни храм у Комоговини подигнут је у оквиру манастира 1693. од стране митрополита Атанасија Љубојевића избјеглог из Сарајева од турског зулума и монаха манстира Моштанице, а посвећен је Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу, да би касније 1814. био изграђен зидани храм, посвећен Преображењу Господњем, који постоји до данас. Овај храм је девастиран и оштећен у Другом светском рату, а након рата уређен је тек толико да би било могуће у њему богослужити. Детаљна обнова храма отпочета је 2010. године са новим кровом храма и звоника, а исто тако са унутрашњим уређењем зидова и зидањем иконостаса. У земљотресу је настрадао звоник који је пукао на неколико мјеста као и отларска апсида, храм је у потпуности ван употребе и није безбедан за коришћење. 

Манастирски комплекс данас чини манастирска црква и манастирски конак.  Услед указане потребе, након земљотреса, манастирски конак почиње да се користи и као богослужбени простор, а његова обнова је и даље у току. 


Извор: Епархија горњокарловачка