Type Here to Get Search Results !

Саопштење Светог архијерејског синода Бугарске православне цркве поводом церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу


Свети архијерејски синод Бугарске православне цркве објавио је саопштење поводом церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу у Француској. У наставку преносимо ову реакцију у целини.


Неоспорна је истина да је више од две хиљаде година, до данас, основа европске цивилизације хришћанство, хришћанске вредности и врлине, тј. Христов јеванђелски морал и поглед на свет. Хришћанство је оставило неизбрисив печат у свим сферама људског живота и културе, а земаљски живот Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа и Његових ученика и следбеника послужио је као инспирација за стварање највеличанственијих дела људске уметности.

Пре неколико дана цео хришћански свет био је посрамљен, заведен и увређен наступом на отварању летњих олимпијских игара у Француској. Представљене уметничке слике – без обзира на мотиве које су организатори изјављивали – противрече и потпуно су неспојиве са хришћанским јеванђелским моралом, са хришћанским духовним животом, али и са здравим разумом, са природним људским правима, са вековним европским естетским критеријумима, као и као и код класичног идеала лепоте – здрав дух у здравом телу, оличеног у идеји Олимпијских игара. Вулгарност и идеолошки лош укус само су део проблема. Ипак, остаје много важније питање провокативног, дискриминаторског и увредљивог односа према хришћанским верницима, што не можемо прихватити и о чему ћутимо. Овде је Христос категоричан: „Ко саблазни једног од ових малих који верују у Мене, боље му је да му се окачи воденични камен о врату и да потоне у дубину морску“. Тешко свету искушења, јер искушења морају доћи; али тешко оном човеку кроз кога долази искушење“ (Мт. 18, 6-7).

Многобројни гласови критика који су се чули пре неколико дана сведоче да је хришћанска Европа жива, а покушаји да се она дехристианизују и дехуманизују неће успети. Јер историја је доказала да су сви покушаји борбе против Христа и Његове свете Цркве завршавали неуспехом и претрпели уништење.

Пут нашег народа је европски пут, али ми смо за хришћанску Европу; за Европу која поштује и поштује своју историју и корене. Уверени смо да без праве, живе вере у Христа и у вечне хришћанске вредности Европа нема и не може имати будућност.


Превод са бугарског приредила
редакција портала "Ризница"


Извор: Вg-patriarshia.bg