Type Here to Get Search Results !

Представници Цариграда у Украјини разговараће о „црквеном јединству“ након што је Парламент дао зелено светло за забрану Православне цркве


Делегација Цариградске патријаршије стигла је у Украјину 21. августа,  на дан пошто је Врховна рада усвојила Предлог закона 8371, којим се даје зелено светло за забрану канонске Украјинске православне цркве.


У разговору са патријархом Вартоломеје председник Зеленски је похвалио забрану највеће Цркве у земљи због „обједињујућег потенцијала“ Цркве. Шеф државе је у свом ноћном обраћању рекао:

„Разговарао сам са патријархом Вартоломејем. Захвалио сам му на подршци Украјини и Украјинцима, нашој одбрани, нашој независности. Обавестио сам га о закону који је донет да ојача нашу духовну независност. Веома је важно да делимо заједничко схватање обједињујућег потенцијала украјинског Православља који овај донети закон пружа, и све је предвиђено да, у довољној мери, стварно искључи зависност од Москве и да јединство Украјини.“

Међународни православни медији недавно су објавили неколико чланака у којима се извештава да су и администрација Зеленског и Цариград све забринутији због неуспеха пројекта „Православна црква Украјине“ да уједини хришћане у Украјини.

„Митрополит“ Епифаније Думенко и „архиепископ“ Евстратије Зорја, поглавари расколничке ПЦУ, позвани су прошле недеље у Цариград, после чега је Думенко објавио такозвани „Апел митрополиту Онуфрију са позивом на дијалог о јединству“.

За УПЦ један од неопходних предуслова за такав дијалог јесте да ПЦУ „обустави насилно заузимање цркава и присилно преименовање парохија Украјинске православне цркве“. Међутим, Думенко је поновио неспремност своје структуре да испуни такве критеријуме, и уместо тога позива на дијалог „без предуслова“.

Медијски извештаји указују на то  да је патријарх Вартоломеј најзад почео да схвата размере насилних отимања цркава и  црквених објеката, а која трају већ дуги низ година и да је узнемирен сликом коју стварају.

Наводно, током њиховог недавног састанка у Цариграду патријарх Вартоломеј је затражио од Думенка да објасни размере насилних напада. Поглавар ПЦУ је умањио значај стварног стања (аводно заплењено је 100 цркава), рекавши да је било само изолованих инцидената које је изазвало то што су верници УПЦ одбили да се одрекну својих цркава.


„Како онда објашњавате заузимање саборних цекава у Ивано-Франковску, Лавову и Хмељницком? - патријарх Бартоломеј је наводно тада упитао, мислећи на насилне заплене у западној Украјини које су недавно изазвале велику пометњу у медијима. Думенко није могао да одговори на то питање.

А јуче је цариградска делегација стигла у Кијев на прославу предстојеће 33. годишњице украјинске независности. Међутим, „посебна пажња биће посвећена проналажењу начина разумевања између православних Украјине и дијалогу за постизање јединства по црквеном питању“, наводи Цариградски егзархат у Украјини.

У Егзархату пише да је делегација првобитно планирала да стигне прошле године, али је посета одложена „због непредвиђених техничких разлога“.

С друге стране, гласило Украјински духовни фронт, идеолошки усаглашено са Цариградом и расколницима, објавило је текст Думенковог писма из прошле године којим је молио патријарха Вартоломеја да делегација не долази.

Саопштено је да су украјинске власти посебно незадовољне управо Думенком и Зорјом због ометања могућности „црквеног јединства“.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com