Type Here to Get Search Results !

Сенатски одбор Чешке тражи истрагу везану за православне цркве


Раније овог месеца је објављено да је Чешка Република ускратила стални боравак протојереју Николају Лишењуку (51), који је био старешина цркве при Подвоеју Руске православне цркве у Карловим Варима од 2006. до 2022. године.


Без давања икаквих доказа о било каквом политичком деловању о. Николаја, чешке власти га оптужују да је „градио структуру утицаја уз подршку руских државних органа и да би могао да угрози државну безбедност“.

Сада Сенатски  одбор за безбедност  позива на даљу истрагу  која се тиче не само парохија Руске цркве у Чешкој, већ и аутокефалне Православне цркве Чешких земаља и Словачке, јавља сајт Чешких новина,ceskenoviny.cz.

„Слобода вероисповести и удруживања не би требало да се злоупотребљавају за нелегитиман утицај са стране непријатељске стране силе“, рекао је председник Одбора Павел Фишер.

Ако садашњи прописи не дозвољавају држави да одговори на безбедносне претње које представља злоупотреба цркава, влада би требало да предложи амандман који би држави дао потребна овлашћења, слично као у случају удружења или политичких партија, додао је Фишер.

Председник Одбора је подсетио да је Руска православна црква у Чешкој огранак Руске православне цркве Московске патријаршије, која је повезана са руском државном влашћу и коју предводи Његова Светост папријарх Кирил, кога је чешка влада због подршке рата у Украјини ставила на списак санкција у априлу 2023.године.

Министар спољних послова Јан Липавски је дрско рекао: „Не сматрам Руску православну цркву Московске патријаршије Црквом, а ни њене представнике свештенством. То је део репресивне машинерије Кремља која учествује у руским утицајним  операцијама.“

Иако признаје да је Православна црква чешких земаља и Словачке потпуно одвојена од Московске патријаршије, Одбор наводи да је и она била под све већим утицајем „лица повезаних са руским структурама моћи“ од 2014. године.

Фишер суказује на наводну злоупотребу једне гробљанске капеле у друге сврхе, иако не објашњава да ли је то веза са Московском патријаршијом.

Према мишљењу Одбора, влада би такође требало да задужи министра унутрашњих послова Вита Ракушана да учини да полиција уложи све напоре да открије и истражи све могуће криминалне активности православних хришћана у Чешкој Републици.


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthochristian.com