Type Here to Get Search Results !

Митрополит Пахомије предводио Светоуспенско сабрање у Паљи


Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит Врањски Г. Пахомије, служио је Свету архијерејску Литургију у Манастиру Успења Пресвете Богородице у Паљи.


Његовом Високопреосвештенству саслуживали су свештенослужитељи епархије Врањске. Након Свете Литургије уследио је чин освећења звоника који је саграђен трудом и прегалаштвом господина Милоша Ковачевића из Власотинаца и господина Мирослава Јовановића из Београда. Обраћајући се верном народу, Митрополит Пахомије је истакао да су наше светиње грађене и обнављане на темељима Немањићких задужбина, те да је наша света дужност да наставимо бригу о нашим храмовима и манастирима. 

Према археолошким истраживањима и налазима археолошких ископавања, обављених од 2004. до 2006. године, манастир је подигнут у XIII веку, у време Дејановића.

Црква је једнобродна, са олтаром, две бочне апсиде полукружног облика и припратом. Најстарији део цркве покривен је каменим плочама, а припрата и бочне апсиде ћерамидом. Што се фрескописа тиче, Бугари су, градећи припрату, премалтерисали драгоцене средњовековне византијске фреске и на новом малтеру насликали нове, врло ниског квалитета.

У близини манастира налази се чудотворни извор Пресвете Богородице.  Многи долазе да се умију или понесу са њега воду, а нарочито помаже код болести очију. У народу овог краја постоји предање да је манастир једанпут посетио и Свети Сава, када се враћао из Цариграда.

Обнова ове велике светиње која је била запостављена започета је 1994. године, да би 2016. године био освећен нови монашки конак у коме данас живи монах Прохор, који брине о овој светињи. Данас се, око ове светиње окупља многи верни народ узносећи молитве Пресветој Богородици. 


Извор: Епархија врањска