Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у манастиру Савина: Пресвета Богородица нас чува од пропасти, она нас враћа са путева погрешних и погибељних

 Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Егзарх свештеног Трона пећкога г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Савина код Херцег Новог, поводом празника Успење Пресвете Богородице, храмовне славе ове древне светиње.


Саслуживало му је свештеномонаштво и свештенство из више епархија наше помјесне Цркве, уз молитвенио учешће многобројног вјерног народа.

Након Литургије благосиљани су славски дарови.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да цијело предање Цркве говори о празнику Успења Пресавете Богородице.

„Остало је упамћено од давних времена да су се свети апостоли Христови сви, чудом Божјим, иако су се били на разне крајеве свијета разишли ради проповиједи Јеванђеља, сабрали на гору Сио9н, уочи Успенија Пресвете Богородице да испрате Мајку Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа, која је прелазила из овога привременога живота у наручје Сина свога и у живот вјечни. Тај њихов долазак је био чудесан, а са њима су дошли и анђели Божји. И пророци Божји су се невидљиво на небу радовали доласку Мјке Господње“, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је рекао да Успење Пресвете Богородице називамо преславним, и да њену смрт не називамо смрћу.

„Називамо је успенијем зато што је и њена смрт била подобна Христовој смрти на крсту, живоносној смрти којом је Господ наш и Спаситељ Исус Христос уништавао смрт, обеснаживао смрт, уклањао страх од смрти и даривао нови живот. Она се упокојила таквом смрћу и њена смрт је на некуи начин живоносна“, објаснио је Владика.

Рекао је да Пресветој Дјеви молитвено притичемо у свакој невољи, али и у свакој радости јој благодаримо.

„Она је брза помоћница, она нас чува од пропасти, она нас враћа са путева погрешних и погибељних и увијек нас упућује на прави и истинити пут Божји. Приводи нас Сину своме и разрешава нас од свих тешкоћа и несрећа и од патњи душевних и тјелесних, дарује нам и душевно и тјелесно здравље. Црква Божија, просто, нема довољно ријечи да испјева хвалу Пресветој Дјеви“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је посебно заблагодарио оцу Георгију из манастира Лелића, а преко њега и Владици ваљевском г. Исихију, који је манастиру Савина послао преко оца Георгија честицу моштију Светога Владике Николаја.

„Као што су апостоли Христови некада дошли на Сион на чудесан начин, тако нам је и Свети Владика Николај послије 120 година на чудесан начин дошао овдје у манастир Савину гдје ће почивати честица његових светих моштију. Благодаримо посебно Владици Исихију и драгом игуману Георгију, који нам је донио честицу моштију и на такав начин се уписао у историју опвога празника овдје и ове свете обитељи“, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска