Type Here to Get Search Results !

Кефалонија: Змије се и ове године појавиле у храму на празник Успенија Пресвете Богородице


„Змије Панагије“ поново су се, као и сваке године, појавиле у селима грчког острва Кефалонија.


Сваке године, око празника Преображења Господњег по новом календару, тајанствене змије се појављују у селима Маркопуло и Агринија где се налазе капеле посвећене Успењу Пресвете Богородице, које остају до празника Успења 15. августа.

Стотине и хиљаде верних ходочасника хрле у села сваке године да виде Змије Панагије које као да се појављују ниоткуда и поново нестају после празника. Црно-беле змије имају знак крста на својим баршунастим главама, а језици су им у облику крста.

Овдашњи верници сведоче да су змије топлокрвне, што се не зна нигде другде и у било које време у свету. Змије пузе по црквама, а посебно око икона Богородице.

Многи су сведочили да када су се дотакли змија, они су били исцељене од неизлечивих болести.

Како преноси центар Мистагоги, позивајући се на грчке медије, две змије су се појавиле у Агринији на празник Преображења, 6. августа, а три су се појавиле у Маркопулу 8. августа.

Црква Успења у Маркополу подигнута је на рушевинама старог манастира. Почетком 18. века, монахиње напали су пирати. Оне су се усрдно молили Богородици за заштиту, а гусари су се уплашили призором змија које су јуриле према њима када су ушле у манастир и они су побегли.   

Од тада су се змије појављивале сваке године, осим две године: 1940. године, када је Грчка ушла у Други светски рат, и 1953. године, године разорног земљотреса на Кефалонији. Стога се верује да је злокобно ако се змије не појаве.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com