Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић: Речи са острошке свете горе

Ко је Бог велики као Бог наш, Ти си Бог који чини чудеса!


Према неисказаном промислу Божјем и благослову неколико дана боравим у острошкој светињи у окриљу моштију нашег највољенијег светитеља - Светог Василија чудотворца острошког. Дошао сам да свецу поднесем духовни извештај, да целивајући његову свету десницу изнесем све своје радости и туге, успехе и неуспехе, а понајвише, да му као нашем духовном оцу и учитељу побожности узнесем искрену молитву молећи његово молитвено покровитељство и заступништво пред Господом. Овакав приступ светитељу својствен је сваком поклонику који острошку светињу доживљава као свој други дом и као своје духовно гнездо у којем се под благодатним крилима Светог Василија Острошког сви сабирамо као што птица под своја крила сабира птиће. Благослов вишедневног боравка у острошкој светињи препорађа, орадошћује и духовно буди наша срца која су оптерећена брзином овоземаљског живота често успавана за суштинске ствари у којима је запретена и тајна нашег битисања на овој земљи.   

Свако свето узвишење и свака света гора нам својим Богом дарованим положајем и висином нешто поручује. Како у Старом, тако и у Новом Завету свештена узвишења су била простор са којег су народу објављиване спасоносне речи и поруке. Мојсије на гори прима таблице закона, а нови Мојсије - Господ наш Исус Христос своја блаженства и надасве спасоносне речи своје беседе говори са горе. Апостоли Петар, Јаков и Јован на Таворској гори постају сведоци чудесног Спаситељевог Преображења и бивају уверени у тајну Његовог божанства. Тако је и наша гора острошка освештани и благословени природни амвон са којег нам се свакодневно проповеда реч љубави Божје. Та проповед није увек изражена речима, она је често дело духовне природе. Ту проповед примамо срцем. Чудесан је Господ који је у свом светитељу присутан и који нас чудима која се непрестано пројављују утврђује у вери. Вишедневни боравак у острошкој светињи свакодневно подсећа да је живот сам по себи једно велико чудо. Сваки нови дан је чудо, али и сваки сусрет са браћом и сестрама које волимо, чудо је Божје. Искрени загрљај и топла реч истинско је чудо само када је плод искрености и тврде вере, оне вере коју нам је у срца својим примером усадио Острошки светитељ и чудотворац. Чудо је када једни друге погледамо у очи, када љубављу једни другима чинимо већу част него себи самима, све што је проткано вером, надом и љубављу истинско је чудо.

Шта нам поручује острошка гора? Она пред нас износи пример светитеља чије се име са великим поштовањем изговара, праћено речима: Слава му и милост! Ваистину, слава и милост Господу који нам је даровао светитеља који непрестано бдије над нама, духовно нас буди, укрепљује и чува да никада не скренемо са сигурног пута који води у живот вечни. Слава и хвала Господу који нам је у лику Светог Василија Острошког показао пример једне духовне горе. Светитељ и чудотворац острошки је за време свог овоземаљског живота остајао чврст у вери уздизајући се над сваким земним и ниским мудровањем. Он се својим монашким етосом и архијерејским делом осенио склоношћу ка многобројним врлинама, као што се чврсте и високе горе осењују густим дрвећем. Он се јавио и као нови апостол Христов који вековима из острошке светиње на све четири стране света благовести радосну вест о спасењу света и човека. Његову благовест сваки поклоник острошке светиње јасно и прецизно чује и на њу се без колебања одазива. Хиљаде верних са чудесном вером притиче острошкој светињи, хитајући ка Светом Василију као ка свом оцу, учитељу, молитвенику, утешитељу, али изнад свега, као према светитељу који љубављу грли свакога и никога не оставља без утехе и помоћи. Сам боравак у острошкој светињи је исцељујућ, окриље светитељевог кивота враћа нам нарушену целовитост. Ова гора острошка је нови Сион и нова Бања Витезда у којој се преко целебних и целосних моштију Светог Василија Острошког дотичемо хаљина Христових и задобијамо духовно и телесно исцељење. Враћамо се себи самима. Овде добијамо одговор на суштинска питања живота. 

Остаје нам да заблагоримо Господу што и поред наше слабости и оптерећености грехом свакодневно на личном и саборном плану твори чудеса преко светих својих. Слава и милост Светом Василију чије се свештено дело наставља вековима, чије је присуство све делатније и конкретније, а чија је очинска љубав према свима нама све јача. Ваистину, велики је Господ и чудесна су дела Његова и ни једна наша реч није способна да опише сва чудеса Његова. 


У окриљу кивота Светог Василија Острошког,

11. августа 2024. лета Госпдоњег 


Бранислав Илић, катихета