Type Here to Get Search Results !

Патријарх Данило благословио ходочаснике

Његова Светост Патријарх бугарски г. Данило началствовао је светом Литургијом у храму Свете Софије у бугарској престоници, а после Литургије је обавио празнични чин водоосвећења и благословио ходочаснике, који су традиционално, по 15. пут, кренули из храма Свете Софије, у престоници, ка Рилском манастиру, пратећи пут којим су 1469. године мошти Светог Јована Рилског пренете из Софије у свети манастир.


Манифестацију организују Богословски факултет Софијског универзитета и Софијска митрополија, уз подршку Градске општине. Првих година доручак је благосиљао покојни патријарх Максим, а потом и његов наследник патријарх Неофит. Ове године почела је светом Литургијом, коју је служио Патријарх Даниил, и његовим учешћем у почетном делу литије.

Ово ходочашће сваке године окупља десетине, а понекад и стотине православних хришћана, који уз молитву и појање иду путем његових моштију, пренетих од Трновграда, преко Софије, до Рилског манастира пре 555 година.

Ходочасници се крећу пешице пешачким стазама планине Витоша, Верила и Рила, а на празник Преображења Господњег учесници ће се окупити на архијерејској Светој Литургији у храму манастира „Рождество Богородично”. Сваки дан поклоничког путовања почиње читањем акатиста Светом Јовану Рилском, а завршава се читањем Богородичиног канона.


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Dveri.bg