Type Here to Get Search Results !

Митрополит Теодосије: Сви смо позвани да следимо пример Светог Илије


Свети Пророк Илија данас је свечано прослављен у свим храмовима у Епархији рашко-призренској. Посебно је било свечано у Лешку, где је свету Литургију служио Митрополит рашко-призренски г. Теодосије.


Митрополиту су саслуживали свештеници и свештеномонаси Епархије, уз присуство великог броја верника, а нарочито деце.

У својој беседи верном народу, Митрополит је говорио о животу Пророка Илије, рекавши да смо сви ми позвани да следимо његов пример.

,,Драга браћо и сестре, драга децо Божија,

Данас смо се сабрали да прославимо великог пророка и ревнитеља вере, светог Илију Тесвићанина. Живео је у времену великих искушења за израиљски народ, у IX веку пре Христа, када је идолопоклонство претило да угаси светлост праве вере у једнога Бога.

Пророк Илија, који долази из града Тесве, био је непоколебљив у својој вери и служби Господу. Као прави сведок Божије истине, борио се против идолопоклонства које је ширила зла краљица Језавеља, уводећи народ у обожавање Вала. На планини Кармил, у свом суочавању са пророцима Валовим, Илија призва Божију ватру да спали жртву, показавши тако свима да је Јахве једини истинити Бог.

Чуда која је Илија чинио сведоче о његовој великој вери и близини Богу. Уздигао је мртвог дечака, нахранио гладне, и на крају свога земаљског пута, узнет је у ватреним кочијама на небо, не искусивши смрт.

Тако и ми, да следимо пример светог пророка Илије. Будимо непоколебљиви у вери, ревносни у молитви и служби Богу, одбацујући све идоле модерног доба. Као што је Илија стајао пред народом и моћницима свога времена, сведочећи истину и правду, тако и ми сведочимо Божију љубав и истину у нашим животима.”

У цркви посвећеној Светом пророку Илији у Великој Хочи, данас је литургијски обележена слава овог храма. Литургију је служио нови парох, отац Вуксан Костић у присуству верника из Велике Хоче и Ораховца.

Отац Вуксан је сабранима честитао празник рекавши да је храм Светог Илије у Великој Хочи физички мали, али да је од великог значаја, јер је посвећен великом светитељу, пророку Илији.

Литургијом и резањем славских колача у Варош Селу код Урошевца свечано је обележен дан Светог пророка Илије. Пред неколико десетина верника, литургију је служио свештеник Трајко Влајковић.

Варош Село је насељено место у општини Урошевац, а од 1999. године у њему Срби не живе. Обележавању храмовне славе присуствовали су већином расељени из Урошевца, Варош Села, Грлице и Некодима, али и они из других делова Косова и централне Србије.


Извор: Епархија рашко-призренска