Type Here to Get Search Results !

Саопштење Јерусалимске патријаршије о мешању Израела у слободу вероисповести

Недавна одлука израелске полиције да забрани хришћанима учешће у светим службама Преображења Господњег на гори Тавор, наводећи као разлог одсуство неопходних владиних одобрења и дозвола, довела је до разочаравајућег затварања овог светог места за хиљаде верника.


Ова одлука, која подсећа на прошлогодишњи поремећај у ово време, оставила је Јерусалимској патријаршији неколико опција. Израелско претварање хришћанских молитава и верских обреда као приватних догађаја који захтевају мере безбедности – приступ који је очигледно стран духовној суштини ових служби – служи као упорни изговор за хришћане да буду спречени да практикују своју веру. Овакве активности одбацују интегралну улогу хришћана у друштвеној структури, намећући неоснована ограничења уместо испуњавања дужности државе – да подржава вршење верских обичаја.

Овај разочаравајући став није изолован; такви поремећаји су пореметили и друге свете догађаје, укључујући суботу Светог огња у Јерусалиму. Израелске власти имају обавезу да поштују неприкосновена права на слободу вероисповести, приступ светим местима и несметано обављање верских обреда – права која аутохтона хришћанска заједница у светој земљи има као суштинска и гарантована међународним правом.

У ишчекивању да се избегну понављање прошлогодишњих догађаја током празника Преображења, Патријаршија је пре више од месец дана проактивно комуницирала са израелским министром унутрашњих послова. Међутим, одлуком полиције неочекивано је нарушено природно право верника да учествују у богослужењу. Патријаршија се искрено нада да ће израелске власти преиспитати свој однос према нејеврејским верским обичајима, потврдити основна права хришћана и супротставити се доминантним радикалним тенденцијама.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Јerusalem–patriarchate.info