Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Колико волимо Господа, толико осећамо Његову љубав


Празник Свете Марије Магдалине традиционално је протекао у знаку велике молитвене свечаности у Доњим Лесковицама, чији је парохијски храм посвећен равноапостолној мисионарки, савременици Господа Христа. Литургијским сабрањем је нашалствовао Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање више свештенослужитеља, појање певнице и молитвено присуство верног народа.

Данашњи јеванђељски одломак о исцељењу одузетог (Мт 9, 1- 8) наводи нас на размишљање да смо често и сами такви. Несвесни греха, уверени да живимо исправно, а тиме и одузети, немоћни да се покренемо и следимо заповестима Божјим, да живот живимо достојно. Али, поучио је Епископ Исихије у проповеди утемељеној на овом догађају из живота Господа Христа, у Цркви имамо оне који могу да нас такве понесу и ставе пред Господа како су то са одузетим човеком учинили његови пријатељи. То су Свети апостоли и сви светитељи кроз векове, затим свештенослужитељи, који и сами могу да буду одузети, критиковани и осуђивани, као и велики број оних који живе у подвигу, разумеју шта су Црква и црквени живот и својим трудом и благочешћем носе оне који су малодушни и одузети, објаснио је ваљевски архијереј.

– За нас је увек најбоље да себе сматрамо одузетима, а не онима који одузетим помажу и који га носе, јер свако  од нас је ипак одузет у односу на оно што нам је Господ подарио, за шта нас је обдарио и за шта нам даје силу и шта очекује од нас, а то је живот у Христу и са Христом, у труду и подвигу, а пре свега живот у љубави према Богу и ближњем. Сви ми то имамо у себи, то је дело наше боголике природе. Свако од нас је добио задатак да се уподобљује лику Божјем и развија тај образ Божји, који смо примили на рођењу… Господ нас тако узвишено зове да учествујемо у стварању себе. То је дуг процес уподобљавања Богу, где су у сарадњи нестворена и савршена воља Божја и несавршена, али богомдана воља човека- рекао је Владика Исихије.

Како бележи Свети јеванђелист Матеј, Господ Христос одговара на љубав ближњих, који су донели свог брата, речима:“Устани, узми одар свој и иди дому своме…“ То чини, истакао је проповедник, да би пројавио Своју милост према роду људском у Капернауму, граду у ком је живео део Свог живота, али није био добро прихваћен. Исцељење које чини књижевници називају хулом на Бога, јер у својој немоћи нису могли да прихвате да је пред њима Син Божји- друго лице Свете Тројице, Који прашта грехе, објаснио је Владика Исихије вишеструки смисао јеванђељских стихова који носе свевремене поуке о љубави и жртви за ближњег које Спаситељ прихвата и излива Своју милост на уневољеног.

Говорећи о Светој Марији Магдалини, савременици Господа Христа, коју као небеску покровитељку прославља храм у Доњим Лесковицама, а чији је култ прилично развијен у српском народу, Владика Исихије  је навео да је она читав живот служила Господу и са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом стајала крај крста у тренутку распећа, дошла на гроб да Га помаже и удостојила се да буде сведок Васкрсења Христовог.

– Сви смо ми призвани да на тај начин служимо Богу и да Га замолимо. Није Господ њу (Свету Марију Магдалину) више волео од других, нити је Светог Јована Богослова волео више од других апостола, већ су они имали жарку љубав којом су могли да приме љубав Господњу у већој мери. Колико ми волимо Бога, толико и осећамо Његову љубав- закључио је Владика Исихије, благосиљајући сабране да у њихов срцима расте управо та љубав и делима јеванђељским служимо Господу, окупљамо се на Светим Литургијама и благодаримо Господу.

На крају Свете Литургије, он је преломио колач са домаћином славе Александром Савићем и свима присутнима. За наредну годину, колач је преузео Дејан Мијаиловић.

Честитајући славу надлежном пароху проти Горану Симићу и парохијанима, који долазе у ову светињу на Литургије, као и свим верницима који су дошли да прославе празник Свете Марије Магдалине, Владика Исихије је узмолио Господа да нас њеним молитвама чува у бурним временима.


Извор: Епархија шабачка