Type Here to Get Search Results !

Актуелности из Богословије Светог Саве у Београду

               ПОКЛАДЕ У БОГОСЛОВИЈИ                 НОВИ "РАСТКО" 
                                                     
Божићне покладе у београдској Богословији Св. Саве. Нови број часописа "Растко"


Божићне покладе у београдској Богословији Св. Саве


Покладно вече у Богословији Светог Саве у Београду обележено је у капели Богословије, 27. новембра, 2016. године, вечерњим богослужењем, које је служио јеромонах Петар Крачун, служашчи при Богословији. 

На вечерњој трпези у продужетки богослужења присуствовао је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј. У свом обраћању, Његовој Светости, господи професорима и драгим ученицима, Ректор Богословије је, захваливши се Његовој Светости на доласку, пожелео богоугодан почетак поста који је заправо пут до празника рађања Богомладенца. 


Затим је Патријарх српски Господин Иринеј богонадахнутим речима као прво пожелео благопријатан по душу и тело почетак божићног поста, а даље говорио о досадашњем задовољству српским богословијама, али и рекао деци да су очи мајке Цркве упрте са пуно очекивања у њих. Патријарх је нагласио да је оснивање повезаности са књигом као најискренијим пријатељем, што треба оснивати још сада, када је прикупљање знања једина обавеза, заправо једино што ће децу водити правом стазом сазревања. Такође, присетио се и својих богословских дана, када је тадашњи Ректор Богословије у Призрену, протојереј-ставрофор Живан Маринковић говорио, да је „и новац повратив, уколико се изгуби, али време је немогуће икада вратити“. Овом мудром флоскулом, сада је поучавао Његова Светост као истином због које треба сво животно време, а нарочито младост, искористити у сврху духовног и интелектуалног усавршавања.


Тако да речи Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја буду поука свима који у својој Евхаристијској заједници улазе у припремни посни период пред прославу Празника доласка Сина Божијег у свет, и Богословија Светог Саве у Београду жели пријатан и молитвено-благоугодан период божићног поста свим Православним Хришћанима.


Нови број часописа "Растко"

Објављен је четврти број обновљеног часописа „Растко“, Богословије Светог Саве. Часопис је основао 1996. године професор Горан Раденковић, поставши и његов главни уредник, али је због тешке економско-финансијске ситуације, прекинуто штампање часописа 1998. године. Но, иницијативом професора и ученика Богословије, часопис је обновљен 2015. године, а његов главни уредник је постао професор Јован Лазаревић. Сада већ, објављен је четврти број, чија је главна тема била „Идолопоклонство у данашњем времену“. Овај број часописа се може набавити у Богословији. Старе бројеве можете прочитати на званичном сајту Богословије у одељку за часопис.