Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион освештао основну школу у Салашу


Прослава јубилеја – 150 годишњица од оснивања Основне Школе „Јован Јовановић Змај“ у Салашу обележена је посетом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, који је обавио освећење школских просторија. Епископу су саслуживали архијерејски намесник зајечарски протојереј мр Игор Ивковић, архијерејски намесник неготински протојереј Зоран Јовић, надлежни парох јереј Марјан Керчуљ, јереј Славиша Видвић, јерођакон Илија (Јовановић) и ђакон Вук Јовановић.
Поводом данашње прославе присутни су били г. Јасна Васић, начелница Школске Управе у Зајечару, секретар за образовање у Граду Зајечару г. Владислав Милојевић и директори основних и средњих школа на територији Зајечара.



Владика је у свом обраћању поздравио наставнике, ученике, госте и све присутне, рекавши да је ова школа зидана у временима када је постојало јединство Цркве и државе, које су помагале једна другој, и да је тада благодаћу Божјом у школи било десет пута више ученика него сада. Владика је подсетио да само вером и сарадњом у заједници у којој се налазимо можемо да градимо и стварамо бољу будућност. Обраћајући се деци, он је поручио да је потребно да поред наставног градива имају веру којом ће се у будућности остварити у занимањима која воле, и живети као добри људи и хришћани, али и да треба да буду послушни, како својим родитељима, тако и својим наставницима. -Том вером којом живимо у Цркви Христовој данас смо освештали овај простор у коме се стичу нова знање, али је најважније да у животу стекнемо врлине и послушност на првом месту, јер је то плод здравог срца и љубави према Богу и ближњима, а сам Господ Бог подариће све оно што је корисно за нас, рекао је владика.

У здању салашког Дома Културе одржана је свечана приредба коју су уз разноврстан програм извели ученици ове школе. Присутне је поздравио директор школе г. Божидар Рајић, подсетивши на историјски развој салашке школе.