Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Циљ људског живота на земљи је стицање Духа Светога!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и Архиепископ катарски Јерусалимске Патријаршије господин Макарије, који се налази у посјети  Митрополији црногорско-приморској, служили су данас, на Духовски понедјељак са свештенством Свету службу Божију у манастиру Режевићи у Паштровићима.
У литургијској  проповиједи након читања Јеванђеља,Митрополит Амфилохије је подсјетио на ријечи преподобног Серафима Саровског да је циљ људскога живота на земљи стицање Духа Светога.


„Не само усавршавање оних природних дарова које нам је Бог подарио, душевних и тјелесних, него је у исто вријеме све то припрема да би задобили Духа Светога, животворнога“, рекао је Владика.
Он је рекао да је то призив да због својих земаљских трудова и подвига не изгубимо оно што је смисао и неба и земље и људскога рађања и живљења – задобијање Духа Светога.
„Задобијање, дакле, онога што је вјечно, што је непролазно. А то у право јесте Дух Свети, животворни. Та сила Духа Светога у виду огњених језика је сишла на ону прву заједницу Цркве Божије, на Свете апостоле Христове“, казао је Митрополит Амфилохије.
Након причешћа вјерних, благосиљан је, у славу Свете Тројице којој је посвећен главни манастирски храм, славски колач.
Митрополит Амфилохије је потом поздравио Владику Макарија, свога студента, који је Богословски факултет завршио у Београду.
Он је рекао да је Владика Макарије донио благослов и поздрав Патријарха јерусалимског господина Теофила, који је прошле године началствовао службом освећења Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.
Владика Макарије је у обраћању вјернима говорио о страдању хришћана у Светој земљи, у Катару и у Египту.
На крају је манастирска братија на челу с игуманом архимандритом Хризостомом за архијереје, свештенство и вјерни народ приредила славску трпезу хришћанске љубави.