Type Here to Get Search Results !

Свечано прослављена слава параклиса свештене обитељи манастира Буково


У суботу 14. октобра традиционално смо прославили Покров Пресвете Богородице, празник коме је посвећен параклис манастира Буково. Цео догађај био је узвеличан тиме што смо у петак 13. октобра дочекали Икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице, која тренутно борави у Тимочкој епархији. У вечерњим часовима, после празничног бденија одслужен је акатист пред иконом која је изложена у параклису, у присуству бројног верног народа.






Сутрадан, служена је света Литургија којом је началствовао игуман манастира архимандрит Козма уз саслужење протојереја-ставрофора Радована Петровића, протојереја-ставрофора Милана Благојевића пароха кладовског, затим, протојереја Милана Радовића пароха неготинског, протојереја Давида Селаковића пароха златиборског, јереја Ненада Марковића пароха младеновачког и ђакона Немање Матејића из Бајине Баште .


Отац Ненад који је са својом породицом био домаћин славе обратио се вернима говорећи о празнику Покрова Пресвете Богородице када је по виђењу светог Андреја јуродивог, Мајка Пресвета својим Покровом закрилила људе и читав свет. –  Пресвета Мајка се моли и заступа нас пред престолом сина свога, који нас позива да будемо храм Духа Светога јер блажени су они који слушају реч Божију и творе је – рекао је отац Ненад.


Потом је честитао манастирском братству славу и празник сабраним верницима и позвао их да целивају чудотворну икону Богородицу Млекопитатељницу, која борави у манастиру, а коју је насликао свети апостол Лука.
Уобичајено, за следећу годину бира се нови домаћин. Овог пута то је Владмимр Марјановић са својом породицом.
После свете Литургије за све госте приређен је свечани славски ручак.