Type Here to Get Search Results !

Најава научног скупа: Епископи Епархије бачке - Епархија бачка кроз векове


Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина др Иринеја, Православна Епархија бачка –  Црквена општина Бачка Паланка и Друштво наставника историје Бачке Паланке организују 21. октобра 2017. године у Вили Гранде Бачкој Паланци научни скуп Епископи Епархије бачке – Епархија бачка кроз векове. На овом научном скупу резултате својих истраживања представиће реномирана имена из области историје, теологије, историје културе и уметности, архивистике и сродних научних дисциплина.




Од првог Епископа бачког чије име је сачувано, Митрополита сегединског Филипа са почетка XVI века, до данас историја је сачувала имена 33 епископа. Њихови животописи, духовна делатност, национални и културни рад заслужују пажњу историјске науке, која појединачним приступом сваком од епископа може да нам донесе нова сазнања о њиховој пастирској и историјској мисији, значају и личном подвигу. Епархија бачка такође представља захвалну тему за историографска истраживања, која увек теже ка новим открићима и промишљањима. Простор на коме се налази Епархија представља саставни део културне, историјске, политичке мапе европских збивања и као нераскидива веза и мост повезује различите културе и народе који живе на том подручју. Богато историјско наслеђе Епархије бачке настало у временском периоду од XVII до XX века нуди довољно тема за истраживаче из различитих научних области.


Тематски научни скуп националног значаја има за циљ да сагледа улогу и значај Епархије бачке кроз историју. Кроз сусрет историчара, теолога, историчара уметности и архивиста који ће изнети резултате својих истраживања о овим темама, доћи ће се до нових сазнања, која су врло важна за разумевање културно-историјског значаја простора Војводине за српски народ, а нарочито Бачке као њеног саставног дела са Новим Садом који је био центар српског препорода у XIX веку.