Type Here to Get Search Results !

Тајна туманске светиње


Тајна туманске светиње - документарни филм о историји, светитељима и животу манастира Тумане
Верски мозаик Србије, РТС 2, недеља 18. фебруар у 11 часова

Из будућности, нествореним лучама Царства Небеског, а саткана и прожета историјом поклекнућа и подвига, извире садашњост нашег нараштаја и сваког од нас појединачно. Захвални Богу за све, ова небоземна слика важи подједнако и за вртове и винограде које, са посебном пажњом, засади Десница Господња, а које ми називамо манастирима.

Филм нас поклонички води у један такав Виноград Господњи, манастир Тумане у Браничевској епархији, у подножје Голубачких планина, а недалеко од Дунава. Уметничким средствима филм дочарава мирис и укус плодова виноградарских, домећући нам сликама и речима поуке о вери, побожности, те и узоре смирења и покајања, којима Црква Христова одише.

По предању манастир Тумане је задужбина косовског јунака Милоша Обилића, а саграђен је на месту где се некада подвизавао Преподобни Зосима Синаит, један од синаита који су се у време пре Косовског боја настанили у Србији и који су имали велики духовни утицај и на самог кнеза Лазара, Великомученика Косовског. Мошти Преподобног Зосиме, обретене први пут 1936. године, јесу она лоза око које се обавијала шестовековна историја овог манастира. Недалеко од самог манастира, посвећеном Светом архистратигу Гаврилу, налази се и испосница у камену у којој се подвизавао Преподобни Зосима.

Слатки и непролазни плод ове лозе су и мошти новопројављеног светитеља Божијег, Преподобног Јакова Туманског. Човека наших дана, који је примивши дар обраћења, напустио световни живот и потпуно се предао Христу. Претрпео је велика страдања од непријатеља Божјих али остао је веран до краја. По његовој жељи сахрањен је у манастиру Тумане, а 8. октобра 2014. године његове часне мошти беху откривене.

Филм нам доноси и радосну вест о онима који данас чувају и узрастају у овој великој светињу, чинећи земни део тајне туманског манастира - часно братство његово. Различитим даровима, предањски верно и смирено ревнујући, младо братство, заједно са игуманом Димитријем, својим трудовима заквашује Христовом истином читав крај и поднебље. Филм је и слика о побожном народу који воли и поштује своју светињу.

Документарни филм Тајна Туманске светиње, који ће премијерно бити приказан на РТС2 у емисији Верски мозаик Србије, у недељу, 18. фебруара 2018. године у редовном термину у 11 часова, дочарава непосредност духовног живота у овом манастиру и око њега. Филм дочарава, пре свега, живост овог манастира, која је у правом смислу те речи, богослужбена и увек је вид и знак Богоприсуства и благодати. Као да и сам филм, са љубављу сниман, жели да учествује у томе.



Рубрика