Type Here to Get Search Results !

Руска делегација на прослави имендана патријарха Вартоломеја


Архиепископ бечки и будимпештански Антоније боравио је од 10. до 11. јуна 2018. године у Цариграду, где је учествовао у обележавању имендана Свјатејшег патријарха Вартоломеја. Најпре је 10. јуна, у недељу Свих светих просијалих у руској земљи, одслужило Литургију у Андрејевском подворју у Цариграду, уз саслужење старешине Подворја архимандрита Панарета (Псараптиса), старешине Подворја атонског манастира Св. Пантелејмона јеромонаха Тимотеја (Мишина) и других. Богослужењу, одслуженом на црквенословенском, присуствовали су руски верници који живе у Цариграду.

Увече, уочи празника Светог Апостола Вартоломеја, архиепископ Антоније дошао је у манастир Валукли у којем  је одслужена празнична вечерња у присуству Свјатејшег патријарха Вартоломеја и архијереја Васељенске Патријаршије и многобројних гостију. У свом говору после вечерње Свјатејши Патријарх је поздравио руску делегацију, а у манастирском конаку приређен је празнични пријем.

Наредног дана, 11. јуна архиепископ Антоније се молио на Божанској Литургији у патријаршијској Саборној цркви Светог великомученика Георгија. По традицији ове Цркве, богослужење је савршио чредни архимандрит уз саслужење ђакона. У храму су се молили и патријарх Вартоломеј, архијереји, представници грчких државних власти и многобројни гости.

После отпуста архиепископ Антоније је прочитао поздравно слово Свјатејшег патријарха Кирила и уручио Свјатејшем Патријарху на дар знаке патријарашког достојанства - панагију и крст. У наставку је руски архијереј примљен у кабинету патријарха Вартоломеја и учествовао у празничном ручку.