Type Here to Get Search Results !

Нови мартовско-априлски број "Православног мисионара" - "Богословље као исцелитељска наука"


Децембра месеца прошле године у вечност се преселио Старац Јефрем Филотејски и Аризонски, велики подвижник, апостол Америке. Овај човек светог живота ће остати упамћен као опитник умног делања и мисионар коме су молитва и богослужење били основни метод мисије. Својим ликом и делом је стално подсећао на молитвени темељ хришћанског живота. Објашњавајући уметност и плодове умно-срдачне молитве, у својој књизи под називом Очинске поуке, блажени Старац наводи и дар богословља који „происходи и проистиче са божанског извора“. Које су основне карактеристике тог дара? - (извод из уредничког уводника)



Почетак свете и Велике четрдесетнице поткрепљен је новим 372. Бројем „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Овај други број у 2020. години доброте Господње, посвећен је теми „Богословље као исцелитељска наукаˮ. 

Са садржајем овог броја црквену јавност путем радијâ „Светигораˮ (Митрополија црногорско-примроска) и „Беседаˮ (Епархија бачка), упознао је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора овог мисионарског гласила задужен за односе са медијима. 

Након посебне молитвено-поучне припреме кроз припремне недеље, и кроз прихватање одређених духовно-врлинских ступњева, закорачили смо на сигуран пут, на пут четрдестодневног подвига и поста. Овај свештени период је прилика да, поред молитве и поста, духовно обогатимо себе читајући квалитетну литературу међу којом се налази овај број „Православног мисионараˮ. 

Почев од надахнутог уредничког уводника, преко изузетних разговорâ са духовницима и пастирима наше Цркве, до сведочанстава живота у парохијама, нашим читаоцима овај број ће бити велике помоћи да се добрим подвигом подвизавају, духовно напредују и да у радости дочекају Празник над празницима, истакао је члан уређивачког одбора задужен за односе са медијима.


САДРЖАЈ: 


*РЕЧ УРЕДНИКА: Исцељујућа моћ православног богословља

*РЕЧ ПАСТИРА: Разговор са јеромонахом Доситејем (Радивојевићем), игуманом свештене обитељи манастира Ћелије у Епархији шумадијској - Циљ нам је да се у овом животу уподобимо Богу!

*МАТЕРИК: Света Тавита, жена коју је васкрсао Апостол Петар

*ИСТОРИЈА ХРИШЋАНСТВА: Четврти Васељенски Сабор

*ИЗ ИСТОРИЈЕ УМЕТНОСТИ: Библијски бестијаријум: Jелен

*ЦРКВЕНИ ЖИВОТ: Небоземна радост и торжественост Пасхалног богослужења

*У ДИЈАЛОГУ СА АТЕИЗМОМ: Јеванђелски морал, дарвинистички морал и „подизање свести“ (I)

***ТЕМА БРОЈА:***

*Катиехта Владимир Пекић: Реч која исцељује

*Протонамесник Александар Јевтић: Богословље у потрази за изгубљеном целовитошћу

*Разговор са презвитером Слободаном Лукићем, парохом црмничким (Митрополија црногорско-приморска): Богословље као мјесто заједничарења и сусрета са Богом

*Виктор Вицановић: Истина ће вас ослободити

*Презвитер Живко Илић: Теолошки одговор на вјерски фундаментализам

*ХРИШЋАНСКА ЕТИКА: Не узимај узалуд имена Господа својега

*ВИШЕДЕТНЕ ХРИШЋАНСКЕ ПОРОДИЦЕ: Породица Мишљеновић из Борова

*СВЕДОЧАНСТВО: Божићни Васкрс народа

*СВЕТА ЗЕМЉА: Манастир Светог Симеона Богопримца у Катамону

*СВЕТА ГОРА: Скит Светог Јована Крститеља – Продром

*ИЗ ИСТОРИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: Нека сведочанства о времену и лику Светог Рафаила Банатског

*ПАРОХИЈАНИ: Парохија цркве Вазнесења Господњег у Кучеву

*ПАРОХИЈАНИ: Из Бешке у Срему

*МИСИОНАРСКИ ИЗЛОГ: Семе вечног живота


Повезан садржај: