Type Here to Get Search Results !

Радио Беседа: Светотајинско богословље - Монаштво - девети део (деведесет друга емисија)

У оквиру деведесет и другог издања емисије о светим Тајнама наше свете Цркве – Светотајинско богословље, говорили смо о суштинским питањима монашког живота.



У оквиру деветог дела разговора о монаштву истакли смо да подвижнички начин живота у Цркви подразумева слободну љубав човека према Богу у форми посебног начина живота којим Бог постаје за човека вечна, конкретна и непоновљива личност која, као таква, човеку даје вечни идентитет и обележје личности.

Поред тога, у оквиру овонедељне емисије нагласили смо и да монашке заједнице као носиоци хришћанског живота одувек су у Цркви чиниле ону снагу која је била окренута служењу и назидању осталих служби црквене заједнице. Стога, маколико манастирска заједница изгледала затвореном и самодовољном, она никад у Цркви није представљала један одељен и самосталан организам у односу на једну свету саборну и апостолску Цркву, већ у заједници са епископом представљала је ту исту Цркву. Подвижнички или монашки живот је опредељење за Царство небеско и као такав он изгледа као одрицање од света; међутим, он то уствари није, већ је зидање на „чврстом темељу”, и борба да се човеку и свету обезбеди вечни живот.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић




Све емисије Светотајинско богословље можете пронаћи ОВДЕ