Type Here to Get Search Results !

Ректор Цетињске богословије о. Гојко Перовић изабран за редовног члана Матице српске У Новом Саду


На сједници Управног одбора Матице српске у Новом Саду, која је одржана 5. октобра 2020. године, ректор Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, изабран је за редовног члана Матице српске.


Избором у редовно чланство, најстарије српска књижевне културне и научне институције, ректор Цетињске богословије стекао је право да присуствује редовним и ванредним скупштинама, да учествује у изборима за предсједника, потпредсједника, генералног секретара, чланова Управног одбора и других органа и радних тијела. Такође са избором за редовног члана Матице српске, стекао је право да бира и да буде биран, да износи своје мишљење о досадашњем раду и о дугорочним плановима Матице српске, као и да остварује друга права остварена Статутом, стоји у саопштењу које је потписао проф. др Драган Станић, предсједник Матице српске.

Избор ректора Цетињске богословије у чланство Матице српске, чини изузетну част за најстарију средњу школу у Црној Гори, Цетињску богословију.

Први члан Матице српске у Новом Саду из Црне Горе био је владика црногорски Петар II Петровић Његош који је постао њен члан 1845. године.

После славног господара и владике црногорског, Његоша, није случајно да је у наше дане, за члана Матице српске, изабран ректор и славне Цетињске богословије.

Природно је да се професори и ученици Цетињске богословије, угледају, како на свог заштитника Светог Петра Цетињског Чудотворца, тако и на његовог наследника Петра Другог Петровића Његоша, и да својим дјеловањем буду на Његошевом трагу.

Од отварања богословско-учитељске школе на Цетињу 1863. године до данас, отац Гојко Перовић, први је ректор Цетињске богословије који је постао члан Матице српске.

Честитамо протојереја-ставрофору Гојку Перовићу, ректору Цетињске богословије, на избору за редовног члана Матице српске.


Александар Вујовић, 

професор Богословије Светог Петра Цетињског


Извор: Богословија Светог Петра Цетињског