Type Here to Get Search Results !

Најава: Мошти Свете Петке у београдском Саборном храму


У београдску Саборну цркву у Београду у недељу 25. октобра 2020. стигла је честица моштију Свете Петке, благодарећи братству манастира Тумане, потврдио је за Радио Слово љубве старешина Саборног храма прота Петар Лукић. Честица моштију ће се трајно налазити у Саборној цркви, у икони-кивоту, на трону Свете Петке, са леве стране храма.


Братство Саборног храма Светог архангела Михаила позвало је верни народ да се, у ова тешка времена, сви заједно саберемо на молитву Преподобној мајци Параскеви. Свечано бденије биће служено у понедељак, 26. октобра 2020. године, са почетком у 17.00 ч. На сам дан празника Свете Петке, у уторак, 27. октобра, Света Литургија почиње у 9.00 сати.

Ова широм васељене поштована и вољена Светитељка и подвижница, родом из Епивата, била је српског порекла. Њене часне мошти је, после крсташког заузимања Цариграда, бугарски цар Јован Асен II, 1238. године, пренео у своју престоницу, град Трново. Током турских освајања, султан Бајазит I је заузео Трново, па су мошти Свете Петке донете у Влашку, у град Видин. Када је Бајазит освојио и Видин, 1396. године, српска кнегиња Милица је измолила од њега Светитељкине мошти, пренела их најпре у Крушевац кнеза Лазара, а затим и у нову престоницу деспота Стефана Лазаревића – Београд. Људи су у великом броју пристизали на поклоњење часним моштима Преподобне мати Параскеве. У писму београдског митрополита Теофана руском Великом кнезу Василију, 1508. године, наводи се да је САБОРНА ЦРКВА У БЕОГРАДУ ЧУВАЛА МОШТИ СВЕТЕ ПЕТКЕ, нетрулежне мошти Свете царице Теофаније и чудотворну икону Богородице Београдске. У новом освајању Београда, 1521. године, султан Сулејман II је запленио и мошти Свете Петке и пренео их у Цариград. После више векова, ПРЕПОДОБНА МАТИ ПАРАСКЕВА – СВЕТА ПЕТКА ПОНОВО НИЗВОДИ СВОЈ БЛАГОСЛОВ И МОЛИТВЕ НА САБОРНУ ЦРКВУ у Београду и све њене парохијане, свештенослужитеље, добротворе, приложнике и верни народ који се под сводовима овога храма моли и тражи њену помоћ и заступништво...

Подсећамо на лепу сарадњу и добар однос који, у славу Господа и Његових светих угодника, на радост и духовно богатство вернога народа, негују Манастир Тумане у Епархији браничевској и братство Саборне цркве у Београду, а који су и недавно показани (23. августа 2020.) када су са благословом Патријарха српског г. Иринеја и благодарећи братству Саборне цркве у Београду на челу са старешином протом Петром Лукићем, на дар Манастиру Тумане  даровани делови моштију Светог кнеза Лазара, Светог кнеза Стефана (Штиљановића) и Светог цара Уроша.


Извор: Саборни Светоархангелски храм у Београду