Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитеру Николи Пејовићу прво мјесто за радио-репортажу “Литије у Црној Гори”

Протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре, добитник је прве награде “Златна Ника” за радио-репортажу “Литије у Црној Гори” на 25. Интернационалном фестивалу репортаже и медија – Интерфер “Златна Ника” 2020.

Признања и награде Интерфер “Златна Ника” додијељена су данас у Београду за телевизијску, радио, фото, новинску и друштвено одговорну репортажу. Због изузетно неповољне здравствене ситуације, церемонија свечане додијеле награда одржана је без публике и са ограниченим бројем учесника, у складу са одлуком Кризног штаба, саопштено је из Интерфера.

“Прво мјесто и статуу Златна Ника – богиња побједе, у категорији радијска репортажа освојио је Никола Пејовић, Радио Светигора из Подгорице, за фасцинантно дјело Литије у Црној Гори. Овај свештеник, али и репортер, данас је стигао из Црне Горе да би био са нама и учествовао у церемонији највиших признања Интерфера. Хвала вам!”, казала је представљајући лауреата Тамара Попов, директор овог престижног интернационалног фестивала репортажа и медија.

У свом обраћању након што је примио ово велико признање, главни и одговорни уредник Радио Светигоре је казао да ова награда представља велику част.

“Размишљајући како да насловим ову репортажу, с обзиром да је било јако надахнутих говора и слика који су се приказивали, мислио сам да је најједноставније да кажемо Литије у Црној Гори јер је један од бесједника рекао да кад се воле двоје људи онда је то љубав, а кад се воли цио народ онда је то литија. Нека ове наше литије буду допринос те љубави и једна нова снага у борби са овом новом пошасти и овом болешћу која је задесила не само нас, него цио свијет. Да Бог да да никад више не пролазимо кроз ова искушења.”

Захваљујући жирију и организаторима Интерфера, као и својим сарадницима, отац Никола је подсјетио на рад овог васељенског, првог црквеног радија у нашој Цркви. Истакао је допринос колега који су професионалним радом у овом тешком периоду у Црној Гори, били на висини задатка, као што су били и одмах по његовом оснивању, извјештавајући те 1999. године са КиМ, гдје су били са Митрополитом Амфилохијем након потписавања Кумановског споразума, када су свједочили и забиљежили велико страдање и голготу нашега народа.

“Ниједна информације свих ових мјесеци није демантована и то је за мене, као уредника, највећа побједа, јер је наша дужност да информација буде тачна. Хвала још једном, нека овај Фестивал траје и да се гледамо, ако Бог да, у здрављу и радости! Хвала на части и награди”, казао је добитник прве награде “Златна Ника” за радио-репортажу “Литије у Црној Гори” на 25. Интернационалном фестивалу репортаже и медија.

Поред аутора свештеника Николе Пејовића, радио-репортажу “Литије у Црној Гори”, потписују и сарадници: монтажер Срећко Радовић и новинари ђакон Павле Божовић и Тијана Лекић.

Добитница гран прија “Златна Ника” је Ана Стаменковић, новинарка РТС-а, за документарни филм “Дневник једног пролећа” који говори о борби љекара против ковида-19, док је специјалну награду жирија за интернационалну репортажу добио Стјуарт Ремзи са Скај њуза за репортажу “Into the Red Zone”(”У црвеној зони”). Прве награде припале су: Јовани Ухрин за ТВ репортажу “Црвена зона” и Јелени С. Спасић – Курир за новинску репортажу “Цео један живот заврши у џаку”, док је  “Златна Ника” за фото репортажу отишла у руке Владимира Шћекића за “Не дамо светиње”, Црна Гора. “Златну Нику” за друштвено одговорну репортажу добила је Деа Ђурђевић, “Будимо безбедни”, ТВ Пинк.


Извор: Митрополија црногорско-приморска