Type Here to Get Search Results !

Издавачка делатност САНУ у 2020. години


У Свечаној сали Српске академије наука и уметности 24. децембра 2020. године одржана је конференција за новинаре на којој је представљена издавачка делатност САНУ у 2020. години. Говорили су академик Зоран Кнежевић, генерални секретар САНУ, дописни члан САНУ Миодраг Марковић и Снежана Букарица, руководилац Сектора за издавачку делатност.


Академик Кнежевић је истакао да се међу најважнијим издањима за 2020. годину, између осталих, налазе: прва књига Приступних беседа српских академика (1886–1947), уредника Мира Вуксановића – која обухвата прилоге првих 16 чланова Српске краљевске академије и пет свечаних изјава академика који су у време када су изабрани живели ван Србије, затим двадесет и први том Речника српскохрватског књижевног и народног језика, чије је издавање почело 1959. године, у новом тому се  налази око осам хиљада речи и израза на слово П, као и други том Речника појмова ликовне уметности и архитектуре, чији је уредник академик Милан Лојаница, а који садржи преко шест стотина одредница. 

Руководилац сектора за издавачку делатност САНУ Снежана Букарица је навела да је у току ове године по типу публикација објављено: 10 зборника, 9 монографија, 7 каталога, 11 бројева часописа и по један том Речника САНУ и Речника појмова ликовних уметности и архитектуре.

Поводом осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве, крајем прошле године је отворена изложба о уметничком и духовном наслеђу манастира Студенице. Монументална двојезична монографија Духовно и културно наслеђе манастира Студенице – древност, постојаност, савременост недавно је изашла из штампе. Уредник тог издавачког и научног подухвата, као и аутор поменуте изложбе је дописни члан САНУ Миодраг Марковић. Према његовим речима, у монографији о Студеници налазе се сви експонати – чак и они који нису могли да буду изложени на изложби, као и да читаоци могу да увиде сву вредност и значај уметничког наслеђа, ствараног током векова у манастиру Студеници од првих ктитора до данас. Он је истакао још једну монографију – Манастир Светог Јована Претече у Јашуњи, чији је уредник академик Михаило Војводић, а аутори академик Гојко Суботић и проф. Мићитака Сузуки, захваљујући којем је и урађена конзервација фресака у поменутом манастиру. 


Извор: Радио Слово љубве